BiHPolitika

Godišnjica Teritorijalne odbrane RBiH: Najvažnije je razvijati memoriju sjećanja

Povodom obilježavanja 25. godišnjice osnivanja Teritorijalne odbrane Republike BiH (TORBiH) delegacija Udruženja za zaštitu imena i očuvanje tradicije Teritorijalne odbrane Federacije Bosne i Hercegovine danas je položila cvijeće na Spomen-obilježje Vječna vatra u Sarajevu.

Ranije su cvijeće položili i na šehidskom mezarju “Kovači” u Sarajevu te odali počast braniteljima BiH. Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odata je počast i prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH Aliji Izetbegoviću.

Poručili su da je 8. april jedan od značajnijih datuma u modernoj historiji BiH jer je na taj dan Predsjedništvo RBiH 1992. godine donijelo odluku o formiranju štaba TORBiH, čime je, ujedno, ukinut štab Teritorijalne odbrane bivše SRBiH.

Predsjednik Udruženja Fadil Alihodžić je kazao da danas žele podsjetiti na ulogu i značaj Teritorijalne odbrane u odbrani BiH.

“Da se podsjetimo da smo u to vrijeme napravili čudo. U tim okolnostima formirati vojne formacije i drugom polovinom 1992. godine prerasti i transformisati se u Armiju RBiH. To je fenomen i svakako zaslužuje naučno istraživanje”, istakao je Alihodžić.

Također, današnjim obilježavanjem žele podsjetiti javnost da “su postojali, da su se uspjeli izorganizovati bez obzira na silu koja nas je napala”.

Danas se, prema njegovim riječima, zaboravljaju djela ljudi koji su organizovali odbranu BiH.

“Nažalost, mnogo toga je u BiH devalvirano. Mi smo nezadovoljni sa aspekta vrednovanja i uvažavanja doprinosa, ne samo Teritorijalne odbrane, već svih onih koji su branili BiH bez obzira da li je bila Patriotska liga ili neka druga organizacija. Vlast bi morala daleko više povesti računa o doprinosu svih tih boraca koji su učestvovali i organizovali ovu jedinicu. Nažalost, kako vrijeme odmiče čini mi se da to sve više blijedi. Bojim se da bi ponovo mogli platiti neku cijenu zato što mi zaboravljamo naša velika djela”, poručio je Alihodžić.

Naglasio je da je 8. april jako važan, jer je ustanovljena legitimna oružana sila BiH.

Penzionisani general Armije RBiH Džemal Merdan podsjetio je da danas obilježavaju 25 godina TORBiH-a.

“Ovo je izuzetno važan datum kada se organizovano prelazi na odbranu RBiH. Poznato je da je agresija na RBiH izvršena još 6. aprila 1992. godina kada nije bila najbolje organizovana Teritorijalna odbrana”, istakao je Merdan.

Kako je kazao, ispunjen je cilj za koji su se borili.

“BiH je očuvana, ostala cjelovita država, međunarodno priznata. Najvažnije je da razvijamo memoriju sjećanja, da ne zaboravimo najznačajnije datume iz naše novije povijesti”, poručio je Merdan.

 

(AA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close