Kultura

Godišnjica smrti Husejina Smajlovića: Svojim djelom zadužio bošnjački narod i Bosnu i Hercegovinu

Na današnji dan 21. maja 2016. godine na ahiret je preselio Husejin Smajlović, bivši gradonačelnik Zenice i predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Za nešto malo manje od 12 godina koliko je bio načelnik i gradonačelnik Zenice preporodio je ovaj grad.

Zenicu je izuzetno volio, baš kao i Bosnu i Hercegovinu, i uradio je velike stvari.

Pored političke angažiranosti, svoj veliki doprinos dao je i u radu Islamske zajednice. Bio je predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zenica, te Sabora Islamske zajednice.

Osmislio je, i zajedno sa saradnicima, realizovao izuzetno vrijedne projekte u svim oblastima.

O tome kakav je bio čovjek rahmetli Husejin Smajlović najbolje govore riječi pojedinaca koji su ga poznavali.

– Rahmetli Husejin Smajlović je jedan od onih svršenika Gazi Husrev-begove medrese, koji nisu svoj ukupni društveni angažman ograničili samo na doprinos razvoju Islamske zajednice. U našem narodu će ostati upamćen ne samo kao neko ko je zadužio Zenicu, nego čitav bošnjački narod i Bosnu i Hercegovinu. Iako je obnašao brojne funkcije u državi i društvenoj zajednici, on je podjednako ostao vezan i za Islamsku zajednicu. Kada je predsjedavao najvišim predstavničkim tijelom muslimana – Saborom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i bio njegov potpredsjednik – zajednica je prolazila kroz veoma teške izazove. Ali, to je bio i period njenog jačanja i izgradnje unutrašnjih kapaciteta. Svim tim procesima Husejin je dao nemjerljiv doprinos. Osim onoga što je učinio za našu zajednicu i državu, Husejina ćemo pamtiti i po njegovog ahlaku, islamskom moralu i edebu koji ga je krasio. Vjerujem kako je očuvanje sjećanja na njega najmanje što možemo učiniti, uz dovu Uzvišenom da mu se smiluje i da ukabuli njegova dobra djela – riječi su reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića.

(Preporod.info)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close