LifestyleShowbiz

Godišnjica smrti Gorana Ivandića – bubnjara Bijelog dugmeta

Tragično je nastradao 12. januara 1994. kada je pao sa šestoga sprata zgrade u Beogradu. Vjeruje se da je u pitanju samoubistvo, iako neki njegovi poznanici ne vjeruju u to.

Rođen je 10. decembra 1955. godine u Varešu, još kao mali dolazi u Sarajevo. Već u 6. godini roditelji su ga “gurnuli” u naručje muzike. Ipe je odabrao Violinu, položio je prijemni za muzičku školu i pohađao je uporedo sa osnovnom. Nakon završnog ispita više se nije želio zamarati s time instrumentom.

Sredinom 1970. u okviru Pionirskog centra “Boško Buha” u Sarajevu djelovala je muzička sekcija. Ipe i njegovi jarani skupili su hrabrost, i iznjamili instrumente i sve uslove za nesmetani rad. Sastav je nazvan “Crossroads”, a Ipetu su, po sistemu pismo-glava pripali bubnjevi. U ljeto 1972. sastav “Mobi Dick” pozvao ga je na tromjesečnu gažu u Trpanj. Kada se vratio u Sarajevo sa iznenađenjem je zaključio da je postao jedan od najtraženijih bubnjara u gradu.

Opredjelio se za sastav “Rock” sastavljen od poznatih i muzički obrazovanih sarajevskih muzičara. Kako je u ljeto (1973.) ostao bez gaže, Ipe je sticajem sretnih okolnosti ostao u Sarajevu i tako stvorio uslove za susret od nesumnjivog značaja za kasniji razvoj rock muzike.

Imao je nepunih 19 godina kada je počeo svirati u grupi “Bijelo dugme”. Sljedeće četiri godine djelio je s njima i dobro i zlo, a kada je 1978. Bregović otišao u vojsku, odvojio se i s Lazom Ristovskim krenuo u novu avanturu – projekat “Stižemo”.

Projekt nazvan “Stižemo” prekinut je 19. septembra 1978. kada je Ipe uhapšen a nešto kasnije i osuđen “zbog omogućavanja uživanja droge drugim osobama”, najprije na tri i po, a zatim u višem postupku na tri godine zatvora. Dio senzacionalistički nastrojenih medija pokušao je od njega da napravi “državnog neprijatelja broj jedan”, a njemu je ionako bilo svega dosta. Ostavio je poroke, prodao bubnjeve i Hi-Fi uređaj, počeo da uči i uspješno položio nekoliko ispita na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, smjer – novinarstvo. Ubrzo je shvatio da ne može bez muzike pa je ponovo nabavio instrumente, i 1979. sa Slađanom Milošević snimio album “Gorim od želje da ubijem noć”.

17. februara 1981. otišao je u Foču na izdržavanje kazne. Od prvog dana isticao se primjernim ponašanjem i radom u muzičkoj sekciji, pa je čak dva puta dobio dozvolu da nastupi sa KUD-om “Braća Ribar” iz Foče. Za Dan Republike 1982. godine obuhvaćen je amnestijom Predsjedništva SFRJ i oslobođen daljnjeg izdržavanja kazne. Povratkom u Sarajevo, nije uspio odmah da se prilagodi, pa je čak pomišljao na odlazak u neki drugi grad. Srećom po sebe i po “Dugme”, ostao je i prihvatio poziv da ponovno zauzme svoje mjesto. U Bijelom dugmetu je svirao sve do 1989. godine kada se bend raspao.

Tragično je nastradao 12. januara 1994. kada je pao sa šestoga sprata zgrade u Beogradu. Vjeruje se da je u pitanju samoubistvo, iako neki njegovi poznanici ne vjeruju u to.

Historija.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close