LifestyleTehnologija

Gledanje televizije može biti pogubno za dječije zdravlje

Djevojčice koje imaju televizor u svojoj sobi više su izložene riziku od prekomjerne gojaznosti, nego dječaci, pokazala su naučna istraživanja, prenosi DailyMail.

Sedmogodišnje djevojčice koje imaju ovaj uređaj u svojoj sobi imaju 30 posto više rizika da postanu debele do svoje 11-te godine, za razliku od djece koja uopšte nemaju taj uređaj sve vrijeme na mjestu gdje najviše borave, u svojoj sobi.

Ekipa sa Univerziteta u Londonu koja je provela ovo istraživanje došla je do saznanja da su dječaci ipak manje ugroženi, ali za njih je rizik od debljine nešto veći od 20 posto.

Istraživanje je obuhvatilo više od 12.500 britanske djece, a otkriveno je da više od polovine njih u dobi od sedam godina imaju televizor u svojoj sobi.

Doktorica Anja Heilmann koja piše za svjetski časopis o gojaznosti izjavila je da je gojaznost kod djece u Velikoj Britaniji  veliki zdravstveni problem cijele javnosti.

– U Engleskoj, jedna trećina djece u dobi od 11 godina ima problem sa debljinom, a jedno od pet je gojazno. Ova studija je pokazala da postoji jasna veza između posjedovanja televizora u dječijoj sobi i djece koja se bore sa debljinom nekoliko godina kasnije – kazala je Heilmann.

Ona navodi da djeca koja su imala normalnu tjelesnu težinu u dobi od tri godine, s godinama imaju veću tjelesnu masu i višak masti u tijelu.

Ovakav utjecaj televizije kao medija znatno je veći kod djevojčica, nego kod dječaka.

– Što više gledaju TV, brže se i kile gomilaju, s druge strane ovakav učinak nije pronađen kod dječaka, budući da je istraživanje pokazalo da nije bilo promjene u njihovoj kilaži prije ili poslije gledanja televizije – izjavila je Heilmann.

Doktorica smatra da je razlog tome zbog toga što djevojčice imaju tendenciju da budu manje fizički aktivne od dječaka.

– Ako posmatrate djecu dok gledaju TV, dječaci uvijek skaču i nešto osim toga rade, ne sjede sve vrijeme. Oni su aktivniji, dok djevojčice to ne rade – kaže Heilmann.

Savjetuje da bi se ovi uređaji trebali ipak samo nalaziti u dnevnom boravku, kako bi roditelji u svako vrijeme mogli kontrolisati svoju djecu.

– Smatram da nedostatak sna može imati jaku ulogu u tome. Ukoliko je TV uvijek dostupan djeci, onda neće u tome imati mjeru, te nikad na vrijeme neće leći da spavaju, a to zasigurno može prouzrokovati ove probleme – dodala je doktorica.

Osim toga, istraživanje je pokazalo i da djeca tada više jedu, nezdravu hranu i mnogo slatkiša.

Međutim, nije samo problem ukoliko djeca prekomjerno gledaju TV, danas gotovo svako dijete ima pametne telefone, tablete, sve ono za čime previše svog slobodnog vremena provode, bez dodatka fizičke aktivnosti.

Pratite šta vam djeca rade, i shvatite to ozbiljno.

avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close