Glavni rabin Belgije Alber Gigi: Evropska demokratija bazdi …

EVROPSKA DEMOKRATIJA BAZDI NA ANTISEMITIZAM Belgijski rabin Gigi: Za Jevreje u Evropi nema budućnosti, ovdje nas opet ubijaju!

Glavni rabin Belgije Alber Gigi ocijenio je da Jevreji nemaju budućnost u Evropi. U intervjuu jednoj izraelskoj radio-stanici, Gigi je prvo ukazao da je sinagoga u Briselu 21. novembra bila prvi put zatvorena od završetka Drugog svjetskog rata.

Odmah potom je naglasio da se belgijski Jevreji koji ispovijedaju judaizam boje da mogu postati žrtve napada ekstremista i da nastoje da napuste zemlju.

Gigi je dodao da nakon terorističkih napada na Pariz na ulicama belgijskih gradova “vlada atmosfera straha”. Posebno među Jevrejima:

– Moji vjernici shvataju da Jevreji nemaju budućnost u Evropi.

I predsjednik Belgijske lige protiv antisemitizma Žoel Rubinfeld smatra da za Jevreje “postaje opasno da žive u Evropi”.

– Sada Jevreji iz Evrope odlaze u Izrael, SAD, Kanadu i neke druge zemlje jer im je na Starom kontinentu postalo teško, pa i opasno da žive. Šta sada imamo priliku da vidimo: u savremenoj Evropi, koja uporno obećava da se greške prošlosti neće ponoviti, Jevreje opet ubijaju samo zato što su Jevreji –  rekao je Rubinfeld.

Prema njegovoj procjeni, problem nije u Jevrejima, već u evropskoj demokratiji čija je budućnost sada dovedena u pitanje.

Od početka 2015. godine, u nizu evropskih zemalja učestali su napadi na Jevreje.

(The Bosnia Times,fakti.org)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close