-TopSLIDEKolumne

Gdje neznanje vlada – budale pakao rajem nazivaju

REAGOVANJA: ZNATE LI VI ŠTA GOVORITE I PIŠETE?

Komentar: Senad Sprečić / Bosnae

Mogao bih ovaj komentar započeti sa uvodom „Dragi prijatelji“, ali ne želim, jer će lanci krhkog prijateljstva popucati nakon ovog komentara. Postali smo lažni. Lažna prijateljstva, lažna podrška, lažna solidarnost, lažno vjerovanje i vjera, lažna identifikacija.
Lažemo sami sebe, i smijemo se svojoj perfidnoj gluposti. Mnogi tvrde za sebe da su pismeni, jedni tvrde da su intelektualci. Jedno je tvrditi, a nešto sasvim drugo djelo dokazuje.
Inteligentan i pismen, precizno se izražava, i nije mu ni smiješno, ni zabavno, pogaziti svoju pismenost i odbaciti svoj intelekt.Postalo mi je ogavno čitati uzrečicu „glupi Bosanci“.
Ko je glup, ustvari?
Tolika halabuka oko popisa, toliko svađe, mržnje, vrijeđanja, pljuvanja, omalovažavanja oko identiteta, ubjeđivanja i silom naturanja Srba, Hrvata, Bošnjaka, toliko citata čija je ponta da je Bosanac naziv brdskog konja, a fol „pametni“ jahači su Srbi, Hrvati, Bošnjaci, toliko negativnosti (ako je opljačkao – Bosanac, ako je bilo šta negativno – Bosanac.
E pa pametni, konjstitutivni Srbi, Hrvati, Bošnjaci, da Vam jedan prirodni Bosanac raspali šamarčinu po obrazu na kome sjedite i visoko gledite.
Razlog?
Pročitah objavu u kojoj se postavlja fol humoristično pitanje, a tiče se ljetovanja i stanja u septičkoj konstitutivnoj kanalizaciji, kome će Hrvati skupo naplaćivati „hladovinu“ kad nema „glupih Bosanaca“ na plažama.
Ko fol, pametni Srbi, Hrvati, Bošnjaci, ne gologuzaju plažama Jadranskog mora, nego samo „glupi Bosanci“. A statistika, dokazi, argumentovano potvrđuju da je masa konjstitutivnih Serba, Rvata i Bošnjaka93, puzala i reklamirala svoje stražnjice plaćajući tu „hladovinu“.
Kako odjednom ovi gologuzani postadoše Bosanci?
Ko je u ovom slučaju glup? Da li oni koji ne znaju ni ko su ni šta su, ili oni koji su kao žaba digli nogu nakon što su vidjeli da se konj potkiva pa se grupe „specijalnih“ proglasiše navodnim narodima, pa se vjere nazvaše srpska, rvatska i bošnjačka, pa se teror, fašizam naziva demokratijom, pa se prosjačenje naziva „sajupljanjem donacija“, pa im zlikovci potpisuju nekakve sporazume u ime Boga za pokriće pljački, silovanja, klanja, rušenja i rasturanja države Bosne, njenog historijskog nasljeđa.
Kažu da je konj plemenita životinja.
Ne može svaka stoka biti plemenita.
Kod ludog – eto može.
Pa ko je onda lud, kad Bosanaca nema, ili preciznije rečeno ima samo „šaka“ ili kako vole da procentualno mašu ovi iz hladovine plaža na Jadranu, samo 3%?Čuj molim te, „3% glupih Bosanaca“, torturiše, tiraniše, pljuje, vrijeđa, mrzi 97 % konjstitutivnih, kroji im zakone, potpisuje sporazume, glasa za zločinačko-fašističke stranke, tjera rođenu djecu sa rodnog ognjišta.
Naravno, kad je mozak na ispaši, ili na mitu. Glupost sve može.
Ako je količina gluposti dokaz „telegencije“, inteligencija glupost ne prihvata.
Bosanac ne prihvata ni Dodika, ni Čovića, ni Izetbegovića (a nakotilo ih se – mashala), ni Komšića, ni Hadžikadića, ni Kojovića, ni bilo koje strujno političko pile nastalo iz kukavičjeg jajeta.
Ali ih glupi prihvataju, i čak se njima ponose potvrđujući staru izreku: Čega se normalan stidi, lud se diči.
A i ovih procentualno 3 %, prislonilo se uz onih 97 %, pa šuti, ne kapira, ne reaguje – da se ne zamjeri, glumi finoću.
Kome da se ne zamjeri?
Gadi mi se lažna „finoća“.
Laž je lijepa, umiljata, a istina – surova, gruba, ne ulizuje se bilo kome.
Gdje neznanje vlada – budale pakao rajem nazivaju.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close