Gdje na Balkanu otvoriti firmu?

Preduzetnici i ekonomski analitičari slažu se da je nedostatak poslovnog okruženja problem u svim zemljama regiona, piše portal Biznis-plus.

Autor: Biznis-plus.com

“Svuda se firme i dalje suočavaju s preteranim administrativnim preprekama i brojnim zahtevima što usporava ekonomiju i smanjuje konkurentnost”, kaže Andreja Škofić Klanjšček, šef poreske i pravne službe u “Delojtea” u Sloveniji.

“Bosna i Hercegovina, iskreno govoreći, nije najpogodnije mjesto za otvoriti firmu. Uslovi poslovanja su jako loši kada se gledaju administrativni aspekti”, kaže ekonomski analitičar Igor Gavran i također ukazuje na određene rizike kod učestvovanja u privatizaciji, “jer je uvijek moguće da se pojavi neki problem, neka neriješena situacija.”

“Veliki problem u Srbiji je finansijska nekultura”, kaže predsjednica Slovenskog poslovnog kluba u Srbiji Danijela Fišakov.

Preduzetnici se ne mogu osloniti ni na spore sudove, slaže se direktor poduzeća “Citadela” Milutin Nikolić i vjeruje da je radna snaga inače jeftina i lako dostupna, ali nije dovoljno obrazovana “tako da nisam siguran da je to naša investicijska prednost”.

Problemi sa sudovima i platnom disciplinom naglašava i crnogorski preduzetnik Milutin Ljumović, vlasnik “Kameksa”.

On tvrdi da je u Crnoj Gori stvoren ambijent za prevarante tako da samo takvi mogu biti zadovoljni stanjem u kojem posluju crnogorske kompanije.

“Crnogorska ekonomija stagnira”, kaže on.

“I hrvatska ekonomija stagnira”, smatra profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Ljubo Jurčić. Zato ne vidi mogućnosti za veće poslove.

Sve zemlje pokušavaju podstaći poslovanje i zapošljavanje. Slovenija za prvi stalni posao na neodređeno vrijeme omogućava povraćaj doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje.

Slično je u Crnoj Gori gdje vlada nudi olakšice za domaće i za strane investitore. Do sada je osam opština donijelo Odluku o proglašenju poslovnih zona otvorenih za ulaganja.

Srbija između ostaloga nudi mogućnost neplaćanja poreza na zaradu za preduzetnike koji investiraju više od sedam milioane evra.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close