Gates povlači milionske investicije iz firme koja sarađuje sa Izraelom

Južnoafrički ogranak globalne kampanje BDS (bojkot, povlačenje investicija i sankcije) pozdravio je odluku Fondacije Bill & Melinda Gates o povlačenju investicije vrijedne 184 miliona dolara iz kompanije G4S – britanske zaštitarske firme koja djeluje u Izraelu.
“Odluka Billa Gatesa (o povlačenju investicija) je indikacija da u palestinskoj borbi i bojkotu Izraela dolazi do jednog novog momenta,” kazao je Muhamed Desai iz BDS Južna Afrika, za Anadolu Agency.
John Pinnette, glasnogovornik porodice Gates, najavio je da će biti izvršena likvidacija kompletnog investicijskog udjela Fondacije u kompaniji G4S.
Zbog optužbi za umiješanost u kršenje ljudskih prava u Izraelu, globalno prisutna kompanija G4S je odnedavno na meti nekoliko uspješnih međunarodnih kampanja bojkota njihovog rada.
Desai je kazao da je radosno što grupa upornih aktivista može doprinijeti promjenama u svijetu.
“Kampanjom BDS-a se želi postići da Izrael prizna odgovornost. Nadamo se da će izolacija Izraela stvoriti uslove za pravedno riješenje, slično onome koje je postigla Južnoafrička Republika,” kaže Desai.
Pro-palestinski aktivisti su u aprilu protestovali pred sjedištem Gates Fondacije u Johannesburgu, tražeći od nje da povuče investicije iz kompanije koju optužuju za saučesništvo u privođenju, mučenju i zatvaranju palestinskih političkih zatvorenika u Izraelu. Proteste je organizovala BDS Južna Afrika. Učesnici su nosili crne majice BDS-a, sa natpisom “Bojkotuj G4S”.
“Pridružujemo se svim ljudima koji vole mir i pravdu, u podršci Bill Gatesu, Melindi Gates i Fondaciji Bill & Melinda Gates što su na pravoj strani historije,” kazao je Mthunzi Mbuli, aktivista BDS.
Tokom 1980-tih godine, povlačenje investicija iz kompanija koje su umiješane u aparthejd u Južnoj Africi takođe je značilo biti na pravoj strani historije.
“U današnjem dobu, povlačenje investicija iz kompanija koje su saučesnici u ugnjetavanju koje Izrael vrši nad Palestincima znači biti na pravoj strani historije,” dodao je Mbuli.
U saopštenju objavljenom 9. aprila, G4S je kazao kako “Izraelskoj zatvorskoj službi (IPS) pruža usluge dostave, instalacije i održavanja sigurnosnih sistema (poput protuprovalnih alarma, nadzornih kamera i opreme za kontrolu pristupa).”
“IPS nije umiješana u pravosudne procese; ona zbrinjava osuđene zatvorenike ili ona koji čekaju na suđenje; zadužena je za njihovu brigu i nadzor. IPS nema nikakvu ulogu u suđenju, donošenju i izricanju presude.”
Izvršni direktor G4S Ashley Almanza je u intervjuu za Financial Times, objavljenom 6. juna, kazao kako kompanija nije planirala produženje postojećeg govora sa Izraelom, koji važi još tri godine.
National Contact Point – nadzorno tijelo britanske vlade, nedavno je pokrenulo istrago oko aktivnosti G4S u Izraelu i na Zapadnoj Obali.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close