Fule poručio građanima BiH: Nemojte misliti da nismo čuli glasove s ulica

Evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle kazao je danas da s velikom zabrinutošću prati posljednje događaje u Bosni i Hercegovini, dodavši da ne treba sumnjati da je EU čula glasove sa ulica Tuzle, Sarajeva i mnogih drugih mjesta.

– Postoji posebna veza između vaše zemlje i EU, zato što vi radite na članstvu Bosne i Hercegovine u EU, a mi vodimo računa o njenom napredovanju i razvoju. Ako BiH stagnira, to je suprotno svemu za šta se EU zalaže – napisao je Füle.

Najavio je da sutra ponovo dolazi u Sarajevo te da je Evropska unija opredijeljena prema građanima BiH, a tu opredijeljenost su prošlog ponedjeljka još jednom naglasili ministri vanjskih poslova EU na sastanku u Bruxellesu.

– Tokom proteklih dana smo vidjeli legitimne pozive građana za bolje socio-ekonomske uvjete, stvarnu borbu protiv korupcije, priliku da se zaposle isključivo na osnovu toga koliko vrijede, transparentnost u upravljanju javnim fondovima i u procesu privatizacije. To su poznata pitanja: ostale zemlje u regionu bave se upravo ovim istim izazovima na putu ka EU. Slične teme se ponavljaju, u razna vremena, na ulicama nekih od glavnih gradova u EU. Dozvolite da dodam da i ovdje i tamo apsolutno osuđujemo svako nasilje, bilo da je ono počinjeno nad građanima, policijom, novinarima ili javnom imovinom – kazao je Füle.

Političkim sagovornicima u Bosni i Hercegovini prenijet će snažno uvjerenje da ovo nije vrijeme za konfrontacije između političkih partija nego da se radi o suštinskim pitanjima – funkcionalnosti države i dobrobiti građana.

Ističe i da je važna stvaka napretka implementacija presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci”, iako može zvučati da to nije povezano sa svakodnevnim problemima građana.

Implementacija presude će eliminirati diskriminaciju, to će značiti da BiH poštuje svoje obaveze i to će stvoriti mogućnosti da BiH iskoristi milione eura finansijske pomoći EU tokom narednih šest godina.

– To će voditi i stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i finalizaciji koordinacijskog mehanizma za pitanja u vezi sa EU, a sve to će u konačnici kreirati okolnosti za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU – podsjeća komesar Füle.

Ostaje potpuno posvećen radu na omogućavanju konsenzusa za izlazak iz sadašnje pat-pozicije i pomaganju da BiH konačno pređe most od Dejtona do EU, što će zatim omogućiti rad na ustavnim i drugim izazovima.

Izrazio je uvjerenje da najbolji način rješavanja socio-ekonomskih izazova u BiH, uključujući otvaranje novih radnih mjesta i ostvarivanje ekonomskog rasta, jeste da se BiH ponovo pokrene u procesu evropskih integracija jer se time, između ostaloga, daje prilika za bolji život.

– Sada je trenutak da svi preuzmu svoj dio odgovornosti. Dobrobit građana i dobro funkcioniranje države je zajednički cilj – zaključio je komesar EU za proširenje Štefan Füle u izjavi koju je prenijela Delegacija Evropske unije u BiH.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close