Frankfurter Allgemeine Zeitung: Dodik – ‘Papagaj sa dvojnim državljanstvom’

Predsjednik RS Dodik u svojoj ‘bosnofobiji’ stalno prijeti referendumom za otcjepljenje. Još 2008. je najavio kako će to kao papagaj stalno ponavljati. Štampa se bavi i 100. godinom od izbijanja Prvog svjetskog rata.

Njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung u članku pod nazivom: “Papagaj sa dvojnim državljanstvom” piše: “Vođa Srba u BiH ima dva zanimanja. Glavno kao predsjednik Republike Srpske, koja obuhvata otprilike polovinu BiH. U razmacima od po dva do tri mjeseca Dodik međutim daje intervjue u kojima objašnjava zašto je BiH kao država suvišna kao i da je Srbi prvom pogodnom prilikom putem referenduma za nezavisnost trebaju napustiti i priključiti se Srbiji. Kada pojašnjava razloge za svoju ‘bosnofobiju’ redovno je u vrhunskoj retoričkoj formi. Bosna je, kako kaže, ‘apsolutno iluzorna priča’ a stranci poslani u Sarajevo da spriječe raspad BiH – ‘šestorazredni diplomati’. Tako je to godinama. Dodik Bosnu naziva ‘nemogućom zemljom’ (mart 2014.), ‘neodrživom zemljom’ (januar 2014), ‘đavoljom državom’ (maj 2013.), ‘državom sa dotrajalim rokom trajanja’ (oktobar 2012.), ‘fikcijom međunarodne zajednice’ (avgust 2012.), čiji je’ raspad neizbježan’ (mart 2011.)”

“Pred parlamentarne izbore u BiH je otišao i korak dalje. Za beogradski ‘Danas’ je izjavio da je dobio državljanstvo Srbije. Zahvalio se premijeru Srbije Vučiću za ubrzanu proceduru oko dobijanja pasoša. Potom je zatražio da se svim bosanskim Srbima dodijeli pasoš Srbije, ‘kako bismo pokazali našu povezanost sa maticom, koju smatramo svojom domovinom’.”

Dodik odbacio inicijativu kancelarke Angele Merkel da se u bh. Ustav uvede “evropska klauzula”

“Ni Angela Merkel, koja ga je primila 2011. u Berlinu, nije mogla uticati na Dodikov kurs. Kancelarkin ured je predložio da se u bosanskohercegovački Ustav uvede “evropska klauzula”. Tako za sve zakone, koji služe približavanju Evropskoj uniji, ne bi važio veto tri naroda (Bošnjaka, Srba, Hrvata). Dodik je to odbio. Članstvo u EU Dodika ne interesuje. On radije hvali politiku Moskve u vezi sa Ukrajinom i kaže kako Rusija ima pravo da štiti svoje nacionalne interese”, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Teško breme sjećanja

List Bavarski Kurir na dan otpočinjanja Prvog svjetskog rata donosi gostujući članak bivšeg austrijskog šefa diplomatije Aloisa Mocka. U članku između ostalog piše: “Onaj ko sumnja u Evropu, onaj ko očajava nad Evropom treba posjetiti groblja palim vojnicima. Ove riječi Jeana Claudea Junckera uklapaju se u vrijeme u kojem ne samo što je EU izložena kritikama javnosti, već i u vrijeme u kojem niz kriznih žarišta određuje svakodnevne natpise u novinama. Prije stotinu godina počeo je Prvi svjetski rat koji je 17 miliona ljudi koštao života. Za mjesec dana će se navršiti 75 godina od otpočinjanja Drugog svjetskog rata, u kojem je smrtno stradalo 60 miliona ljudi. A skoro da je zaboravljeno da se u maju već navršilo 65 godina od osnivanja Vijeća Evrope, prve organizacije koja je prevazilazila nacionalne granice zemalja starog kontinenta.”

Spomenik Gavrilu Principu u Istočnom Sarajevu

“Tamo gdje je Prvog svjetski rat imao svoj početak, atentatoru se ukazuje čast. Ali grob Gavrila Principa nije dakako cilj hodočasnika. Gotovo teškom mukom možete doći do informacija kako biste pronašli njegovo posljednje počivalište. Ali zato Srbi igraju na kartu izvođenja akcija sa publikom. Oni su u Tovariševu, u Vojvodini podigli spomenik Gavrilu Principu… I u Sarajevu nisu dozvolili da im se oduzme pravo na podizanje spomenika atentatoru. Ali do toga je došlo samo u dijelu Sarajeva, koji kontrolišu Srbi. Još jedanput Srbi njeguju nacionalni ponos, koji se iskazuje i stalnim podsjećanjem na legendarnu bitku protiv Turaka na Kosovu polju. Na svečanoj ceremoniji učestvovao je i srpski član Predsjedništva BiH, kako bi Principu kao narodnom heroju i patrioti ukazao čast.”

“Nešto drugačije, mada se i tu se pokazala razjedinjenost BiH, su reagovali Bošnjaci. Oni su se podsjetili na vojnike, koji su dali život za monarhiju i koji su bili potpora austro-ugarskoj vojsci. Isto tako su skupa sa predstavnicima Hrvata u tek obnovljenoj Vijećnici prisustvovali koncertu Bečke filharmonije. A onda su brzo prešli na dnevni red, kojeg ne određuje sjećanje na Prvi svjetski rat, već na probleme s kojima se zemlja suočava i bori već više od 20 godina. A ti problemi svoj izraz nalaze u životu jednih pored i protiv drugih u kojem se nalaze službena vlada i vlada takozvane Republike Srpske”, piše između ostalog u gostujućem komentaru bivšeg austrijskog ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka, koji je objavio list Bavarski Kurir.

Deutsche Welle

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close