Kultura

Franjevački samostan u Fojnici: Biblioteka kao kulminacija očuvanja istinskih vrijednosti

Franjevački samostan Duha Svetoga u Fojnici jučer je, povodom Dana općine Fojnica, upriličio svečano otvaranje nove biblioteke koja sada broji preko 40.000 naslova.

PIŠE: Nisad SELIMOVIĆ
Oslobođenje

Ovaj izuzetno značajan projekt je realizovan uz svesrdno zalaganje franjevaca, ali i pomoć prijatelja koji su poklanjali knjige iz svojih fondova, ili su volonterski radili na obradi materijala.
lioteka, inače, postoji otkako je i samostana, ali je tek prije tri godine započela digitalizacija vrijednog arhiva.

Za svakog ponešto

– Najveći dio tog posla uradila je Natalija Šimunić, koja radi kao vodič i bibliotekarka u našem muzeju, a pomagala joj je i Sandra Biletić iz Arhiva BiH. To je obiman posao, ali zalaganjem pojedinaca uspješno je priveden kraju. Meni je izuzetno drago što smo napokon uspjeli realizovati tu digitalizaciju jer sada svi korisnici mogu otići na internet i odmah provjeriti da li imamo neku knjigu i da li je dostupna, bez da dolaze. U ovom vremenu, kada svi radije čitaju na nekim ekranima, mi se ipak nadamo da će naša biblioteka biti mjesto gdje će svi građani Fojnice, kao i učenici, studenti i stručni radnici naći nešto za sebe. Jer, ipak, drugačije je kada uzmete knjigu u ruke, to je jedna posebna vrijednost, kaže za Oslobođenje fra Nikica Vujica, gvardijan Samostana.
Kroz kratku šetnju upoznali smo se i sa Natalijom Šimunić, koja, iako to tako izgleda, nije bila na radnom mjestu u biblioteci, no je tu čekala posjetioce – volonterski.

Uspješna katalogizacija

– Ovo je nešto što sam sa radošću uradila i što još radim. Biblioteka je sada potpuno uvedena u novi sistem koji su nam donirali iz samostana iz Livna, i posebno mi je drago što svi zainteresirani mogu provjeriti dostupnost knjiga preko naše web stranice. Katalogizacija knjiga je bio dugačak posao, ali smo svi izuzetno zadovoljni postignutim rezultatima, ističe Šimunić.
U prvim mjesecima rada nove biblioteke članarina će biti besplatna i pristup je omogućen bukvalno svim zaljubljenicima u pisanu riječ. Uz otvorenje biblioteke jučer je otvorena i izložba fotografija Hazima Čukle, a pokoju prigodnu riječ kazali su Ivan Lovrenović i načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close