FPN obilježio dvije godine od smrti Nijaza Durakovića: Borac protiv nacionalizma i podjele BiH

Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu danas je obilježena druga godišnjica smrti prof. dr. Nijaza Durakovića, prenosi Anadolija.

Misli i djela ovog uglednog bh. intelektualca i političara i dalje “žive među ljudima u Bosni i Hercegovini, ali i van nje”, zaključeno tokom podsjećanja na Durakovićev lik i djelo.

Očuvanje vrijednosti

“Sjećanje na djela i misli kolege Nijaza Durakovića još snažno živi među nama. Vrlo je značajno da i u buduće u našim mislima očuvamo vrijednosti koje je zagovarao, njegov karakter i njegov doprinos državnosti BiH”, rekao je dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu prof. dr. Šaćir Filandra.

O Durakovićevom naučnom djelu i političkom profilu govorio je i prof. dr. Ismet Grbo, koji je istakao kako je riječ o “jednom vrlom čovjeku”.

“Prije svega, riječ je o profesoru i intelektualcu koji je doprinio razvoju države BiH. Bio je i u bivšoj Jugolsaviji poznati intelektualac i do kraja je ostao u nauci gdje je njegova tema istraživanja bila nacija”, rekao je Grbo.

On je podjsetio da je Duraković na svakom koraku oštro kritikovao profašističke ideje i nacionalističke projekte.

“Ostavio je velikog traga i u diplomatskim krugovima kao veliki znalac diplomatije, ali i kao njen oštri kritičar. Prema njemu, najveća žrtva raspada Jugoslavije bila je upravo BiH. Smatrao je da je Dejtonskim mirovnim sporazumom uskraćena uspješna i sretna budućnost BiH. U javnosti je bio vrlo poštovan, ali u politici nedovoljno moćan”, rekao je Grbo, dodavši kako je Duraković bio istinski kozmopolita koji je svojim životnim svjetonazorom umio i znao da prihvati druge i drugačije.

“Bio je Bošnjak, ali i kozmopolita i veliki kritičar nacije, ali je snažno branio ideje državnog suvereniteta i integriteta BiH. Bio je i musliman, ali je pritom zagovarao i pravo na vjeru svih, i nikada nije prihvatio nove vjerske orijentacije koje su se pojavile u ratu u BiH”, kazao je on.

Dodao je da se Duraković zalagao za pravdu u društvu u kojem svi trebaju da imaju jednake šanse na život i uspjeh. Želio je graditi BiH koja pruža jednake šanse svim svojim građanima bez obzira na vjeru, naciju i životno opredjeljenje.

“Ošto se borio protiv podjela i štitio je manjine, borio se protiv podjele BiH. Snažno je bio patriotski orijentisani socijaldemokrata koji je iznad svega branio ideju socijalne pravde. Ali je na kraju potisnut iz SDP-a zbog svoje kritike kapitalizma u BiH”, rekao je Grbo tokom svog obraćanja.

Memorijalni šahovski turnir

U okviru obilježavanja druge godišnjice smrti prof. dr. Nijaza Durakovića, danas će u 12,30 sati u sali FPN-a biti održan i prvi memorijalni šahovski turnir kulturnih i javnih radnika BiH “Nijaz Duraković”.

Nijaz Duraković je rođen u Stocu 1949. godine. Osnovno i gimnazijsko obrazovanje stekao u Stocu. Studij sociologije završio 1971.godine, magistrirao 1975., doktorirao 1979. godine. Objavio je 16 knjiga i preko 200 studija i istraživačkih radova.

Bio je predsjednik SKBiH, predsjednik SKBiH – SDP, predsjednik SDPBiH i član ratnog Predsjedništva RBiH. Radio je kao profesor na Fakultetu političkih nauka na predmetima “Uporedni politički sistemi” i “Međunarodni odnosi”, a umro je 29. januara 2012. godine u Sarajevu.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close