PolitikaSvijet

Foto/Video 18 ++: “Kalifat” više ne postoji …

FOTO/VIDEO 18++ / “Kalifat” više ne postoji – Posljednje uporište je za ISIL bilo apokalipsa
Ostaci posljednjeg uporišta “mitske i nepobjedive vojske” Rite Katz i njezine agencije SITE, terorista “Islamske države”, nalaze se u kampu u blizini sela Baghuz na istočnoj obali Eufrata. 19. ožujka je kamp bio gotovo potpuno okupiran od strane kurdskih militanata, kojima su zračnu topničku podršku pružale američke snage.

Neki od preostalih militanata su ubijeni, neki su se predali ili su zarobljeni nakon ranjavanja. Određeni otpor se nastavio se samo u malom dijelu istočne obale Eufrata.

Kurdske milicije čekaju da proglase potpunu pobjedu nad kalifatom nakon što završe potragu u skrivenim tunelima i preostalim teroristima koji su se odlučili boriti do posljednjeg metka. Jedan od čečenskih boraca je na Twiteru objavio fotografiju iz groba kojeg je sam sebi iskopao, koji mu služi kao rov za borbu, a kada ostane bez municije, naveo je da će posljednji metak sačuvati za sebe.

Kurdske YPG snage u posljednjim nekoliko stotina četvornih metara napreduju oprezno.

 Ostaci vojske kalifata

Ostaci “nepobjedive vojske kalifata”

“Naše snage i dalje provode operacije čišćenja i pretraživanja. Čim završe, objavit ćemo oslobođenje”, izjavio je u poruci novinarima Mustafa Bali, glasnogovornik takozvanih Sirijskih demokratskih snaga.

Bali je za Reuters rekao da operacija uključuje čišćenje eksplozivnih naprava i  potragu za teroristima koji su još skriveni u rovovima i tunelima iskopanim ispod Baghuza, posljednjeg dijela teritorija “Islamske države”.

 Ostaci vojske kalifata

Ostaci “nepobjedive vojske kalifata”

Posljednji sukobi koje su potvrdili Kurdi  su vođeni u utorak, što znači da su velike borbe završene i samoproglašeni kalifat koji je nekada držao trećinu Iraka i Sirije više ne postoji.

Situacija u Baghuzu izgleda mirna drugi dan zaredom, izjavio je novinar Reutersa u Baghuzu. Područje nadlijeću američki zrakoplovi i dronovi, a apokaliptične snimke kampa je mučno gledati. Leševi, među kojima ima boraca, civila, čak i djece, razbacani su posvuda. Živi tumaraju u smeću i među mrtvima, a djeca traže svoje roditelje. Žene koje se predaju novinarima govore kako ne zaslužuju takvu sudbinu nastavit će se boriti negdje drugdje.

 Ostaci vojske kalifata

Ostaci “nepobjedive vojske kalifata”

U vijestima kurdske agencije AHNA se navodi kako je operacija sada završena i da je islamska država poražena. Međutim, poricanje SDF-a jasno je pokazalo da još nije posve spremno proglasiti pobjedu.

Propagandni video koji nosi oznaku Islamske države, koji je u četvrtak distribuiran među sljedbenicima terorističke skupine, grupe pokazao je snimke unutar Baghuza i terorista koji poziva muslimane u zapadnim zemljama da organiziraju napade.

 Ostaci vojske kalifata

Ostaci “nepobjedive vojske kalifata”

Međunarodni odbor za spašavanje (IRC) je priopćio kako je još 2000 žena i djece stiglo kasno u srijedu u kamp Al-Hol u sjeveroistočnoj Siriji, gdje je primljeno desetke tisuća ljudi koji su evakuirani s teritorija takozvane Islamske države.

“Ove žene i djeca su u najgorem stanju koje smo vidjeli od početka krize. Mnogi su zarobljeni u sukobima, a deseci su spaljeni ili teško ranjeni šrapnelima”, kaže Wendy Taeuber, direktorica IRC-a za Irak i sjeveroistočnu Siriju.

 Ostaci vojske kalifata

Ostaci “nepobjedive vojske kalifata”

“Očekujemo da će ih uskoro stići još 3000 i jako smo zabrinuti da bi mogli biti u još gorem stanju”, rekla je Wendy Taeuber.

U kampu Al-Hol sada ima više od 72 000 ljudi, uključujući više od 40 000 djece, navodi IRC. Ukupan broj smrtnih slučajeva na putu do kampa je iznosio 138, među kojima je bio veliki broj djece i beba.

 Ostaci vojske kalifata

Ostaci “nepobjedive vojske kalifata”

Američka koalicija je u ključnom trenutku bitke protiv terorista u Baghuzu koristila bijeli fosfor, kojim je spalila teroriste i civile u prvim rovovima. U  borbe su se kasnije uključile i žene i djeca “kalifata”, a posljedice očajničkog i samoubilačkog otpora fanatika “Islamske države” su bile strašne.

FOTO/VIDEO – Ostaci “nepobjedive vojske kalifata”

 Ostaci vojske kalifata

Ostaci “nepobjedive vojske kalifata”

 Ostaci vojske kalifata

Ostaci “nepobjedive vojske kalifata”


NERMIN N. – Logicno.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close