FOTO: Šta se ne govori o omiljenim turističkim atrakcijama

Svi smo se tokom putovanja našli u prilici da budemo razočarani, ali i oduševljeni određenom turističkom atrakcijom. Prije nego što sljedeći put odlučite da posjetite neku od turističkih atrakcija tokom odmora, evo prilike da naučite nešto više o njima i budete spremni na sve – i dobro i loše, piše “Huffington Post”.

Kineski zid je strm

B,(

Jedan putnik sjeća se kako je morao da se popne 4.000 stepenika samo kako bi stigao do najniže tačke ulaza koja omogućava šetnju po zidinama. Naravno, postoji i posebna gondola, ali to sada nije bitno, pogotovo ako zaista želite da osjetite grandioznost ove građevine.

Pored piramida se nalazi i Pica Hat

turizam-pica_hut-piramida

I on je odmah iznad poznatog lanca brze hrane KFC. Pazite se ljudi koji nude jahanje kamila, pošto su poznati po tome da će vam ponuditi skromnu cijenu za jahanje koja vrlo lako može porasti ako niste vješti silasku sa kamile.

Teško je doći do Mona Lize

turizam-mona_lisa

Postoji poseban graničnik koji vas drži podalje od ove čuvene slike, a tu su i horde drugih turista koji žele da ovjekovječe ovo remek djelo tako da se vrlo lako možete naći u posljednjem redu – odakle pogled i nije toliko poseban.

Možete da dirate ostatke Pompeje

turizam-pompeii

Ako je Mona Liza van domašaja mnogih, ruševine Pompeje nisu. Možete da sjedite i dodirujete mnoge ostatke ovog grada koji nisu skriveni iza masivne staklene kutije.

Mrtvo more će vam “spržiti” očnu jabučicu

turizam-mrtvo_more

„Spržiti“ možda nije pravilan medicinski termin, ali će vas one peći kao lude. U pitanju je jedna od najslanijih vodenih površina, tako da ne bi bilo loše da nekoliko dana prije posjete izbjegnete brijanje vaših nogu prije nego što uronite u vodu i definitivno bi trebalo da zaboravite na ronjenje ili uranjanje glave u vodu – boljeće.

Postoji brži način da se dočepate vrha Ajfelovog tornja

turizam-ajfel-pariz

Penjanje do vrha ovog bisera Pariza uopće nije lak poduhvat, a nije neobično ni satima čekati red za lift. Među onim tajnovitim prečicama nalazi se kupovina unaprijed određenih dolazaka ili penjanje stepenicama na drugi nivo umjesto da poput drugih turista čekate svoj red na dnu, prenosi B92.

Krivi toranj u Pizi više nije toliko nakrivljen

PENTAX Image

Možda je bolje reći „ispravljeni“ – toranj je povratio skoro 2,54 centimetra svog nagiba između 2001. i 2013. godine. Turisti se također žale da u samoj Pizi i nema puno toga zanimljivog da se radi. Mnoge ture će vas samo dovesti do tornja, dati vam malo vremena da se prošetate i slikate i potom će biti vrijeme za polazak.

Kip slobode ipak nije slobodan za turiste

turizam-kip-slobode

Morate da unaprijed rezervišete vrijeme za posjetu krune Kipa slobode, a dozvoljena je samo jedna rezervacija po osobu u vremenskom periodu od šest mjeseci.

Vrtovi Versaja su bolji nego sama palata

turizam-marseil

U pitanju nije nekoliko saksija sa šarenim cvijećem – vrtovi i park prostiru se na 2.000 jutara a tu su i bajkovite fontane i brojne staze. Ovo definitivno ne želite da propustite.

Ne možete tek tako da posjetite „Posljednju večeru“

turizam-posljednja_vecera

Čuvena slika Leonarda da Vinčija, koja se nalazi u ručaonici Santa Maria delle Grazie manastira u Milanu, nije baš toliko dostupna kao što mnogi misle. Potrebno je i do dva mjeseca unaprijed rezervisati termin koji traje svega 15 minuta. Međutim, jedna od alternativa jeste da se pridružite turi sa vodičem koja takođe prolazi pored slike.

Gejzir Stari vjerni nije baš toliko vjeran

turizam-old-gejzir

Ponekada je potrebno čekati i do dva sata prije nego što dođe do erupcije.

Veliki kanjon ne prima posjetioce

turizam-veliki_canyon

Iako nudi spektakularan pogled sa svojih ivica, to može biti sve što ćete vidjeti pošto služba nacionalnog parka upozorava da do podnožja ne postoje laki putevi. Iako postoje posebne ture koje uključuju posjetu dnu, one su prilično iscrpljujuće.

www.magazinplus.eu – Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close