Foto: Koncertom “Tango i fandango” svečano otvoren treći Vareš Classic Festival (VACLAF)

U mističnom ambijentu najstarije sačuvane crkve u Bosni Hercegovini, koncertom “Tango i fandango” u ponedjeljak 21. septembra 2015. svečano je otvoren treći po redu Vareš Classic Festival (VACLAF). Tema ovogodišnjeg festivala nosi naslov Kvartet+, te će gudački kvartet, kao najznačajniji standardni sastav klasične muzike, doživjeti različite dopune i transformacije kroz tri središnja festivalska koncerta, nikada se ne pojavivši sam u svom izvornom obliku. Sinoćnji koncert “Tango i fandango” u djelima Boccherinija i Castelnuovo-Tedesca, Bobića i Piazzole donio je dašak svježine muzičkom životu Bosne i Hercegovine. Publika je imala prilike uživati u fantastičnim i nadahnutim izvedbama mladih akademskih muzičara, koji su sa svjetskih pozornica nakratko svratili u maleni gradić Vareš u srcu Bosne i Hercegovine.  Zajedno sa umjetničkom direktoricom festivala, violinisticom i violisticom Andreom Nikolić, publici su se predstavili i akordeonist Borut Zagoranski, gitarist Jure Cerkovnik, violončelist Bas Jongen i violinistica Milena Virijević. U autentičnom sakralnom ambijentu stare crkve Sv. Mihovila u Varešu, uživao je s publikom iz Vareša, Breze, Visokog i Sarajeva i vrlo cijenjeni gost Njegova Ekscelencija mag. Martin Pamer, austrijski ambasador u Bosni i Hercegovini. U svom kratkom i simpatičnom obraćanju na našem jeziku, gospodin Pamer je istaknuo umjetnički kvalitet i vrijednost VACLAF festivala i svoju radost što se nalazi u prelijepom prirodnom ambijentu brdskog gradića Vareša smještenom u kotlini rijeke Stavnje na 829 metara nadmorske visine. Gospodin Petar Jelić, predsjednik Udruge prijatelja glazbe “Emil Milo Cipra” iz Vareša istaknuo je ovogodišnju podršku ambasada Austrije i Nizozemske, kao i ostalih donatora i prijatelja festivala bez čije pomoći bi bilo nemoguće organizirati ovogodišnji festival. Fra Mirko Majdandžić, župnik Župe Sv. Mihovila Arkanđela u Varešu, domaćin festivala, zaželio je uz dobrodošlicu i da se što više ljudi zaljubi u Vareš i zajedničkim snagama ožive mjesto koje je u nekim, ne tako davnim vremenima, bilo pojam mira, sreće, napretka i blagostanja.

VACLAF festival nastavlja dalje, u srijedu možete poslušati koncert Forgotten, Classic, New…? sa djelima Mozarta, Schuberta, Gregora Hankea i Janija Goluba, a u subotu na tradicionalnom Miholjskom koncertu publika će imati priliku čuti izbor tradicionalnih pjesama Balkana u izvedbi Ženskog vokalnog ansambla Corona iz Sarajeva i čuveni “Kvartet za kraj vremena” francuskog kompozitora Oliviera Messiaena u izvedbi kvarteta kojeg čine Andrea Nikolić (violina), Sylvester Perschler (klarinet), Bas Jongen (violončelo) i Domagoj Guščić (klavir). Ulaz na sve događaje festivala je besplatan.
Više informacija možete saznati na službenoj web-stranici festivala: http://www.vaclaf.org/   ili na Facebooku: VACLAFacebook
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close