Visoko

Fondacija prekida suradnju s Franjevačkim samostanom u Visokom

Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ obavještava javnost, turiste, svoje goste i uposlenike da prekida turističku saradnju s Franjevačkim samostanom u Visokom. Date su instrukcije kancelariji Fondacije u Sarajevu da otkaže sve rezervacije predviđene za juli, august i septembar 2018. te da ubuduće više ne promovira smještajne kapacitete samostana.

Ova odluka je donesena nakon grubog, uvredljivog i neistinitog pisanja guardiana samostana fra Franja Radmana u Večernjem listu od 10. juna 2018. U intervjuu fra Radman zamjera Fondaciji ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ što je u Visoko dovela ‘Budiste, hinduiste, brahmaniste…’ pri tome zaboravljajući da je Fondacija privukla i jevreje, muslimane, kršćane (katolike, pravoslavce, protestante) i mnogobrojne druge posjetioce koji u Visoko ne dolaze kao vjernici ili pripadnici nacija sa svih kontinenata, već kao turisti.

Fra Radman daje neistinite tvrdnje kao onu o prahistorijskom Podzemnom labirintu Ravne gdje kaže da su ‘rudari iskopali dva tunela’ (?), ‘dužine 300 metara’ (?) i  da je tu ‘jedan veliki kamen’ (?). Projekt istraživanja bosanskih piramida naziva ‘solidnom glupošću’, kaže da ‘postoje i ‘sprave’ koji mjere energiju’ te da ‘iz jednog zida teče voda i prodaje se magla neviđena’. Samouvjereno tvrdi da je ‘znanstveno utvrđeno kako tu nema ništa’.

Naravno ne pominje održanih šest međunarodnih naučnih konferencija koje su okupile više od 100 stručnjaka iz 30 zemalja s naučnim analizama, radiokarbonskim mjerenjima, testiranjima uzoraka i mjerenjima energetskih fenomena i proglašavanjem otkrića bosanskih piramida ‘jednim od najvećih arheoloških otkrića u svijetu’.

Za njega je činjenica da je Visoko, zahvaljujući Fondaciji, postao kosmopolitski grad, zapravo ‘kulturološki problem’. (?) Izjava ‘Ili su Indijci, ili su bosi i čupavi…’ dovoljno govori o guardijanu. A činjenica da uprkos tome šta misli o turistima, još nije otkazao turističku djelatnost samostana, govori i o dvoličnosti guardijana. Zašto li se bavi turizmom? Zašto se reklamiraju na internetu? U Visokom je ukupno 136 smještajnih kapaciteta tako da kreveti u samostanu nisu neophodni turistima.

Press Fondacije

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close