-TopSLIDEBiHPrivreda

Fond za zaštitu okoliša FBiH objavio javne pozive za projekte energijske efikasnosti

Fond za zaštitu okoliša FBiH objavio je danas javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava Evropske unije građanima – vlasnicima stambenih objekata, te mikro, malim i srednjim preduzećima za projekte energijske efikasnosti.

Cilj realizacije ovih projekata je poticanje energetske tranzicije i ublažavanje negativnih posljedica izazvanih energetskim krizama i poskupljenjima.

Predviđeni način dodjele sredstava je putem javnog poziva za čiju je provedbu u Federaciji BiH nadležan Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, a pravo ostvaruje 2.600 domaćinstava i 264 mikro, mala i srednja preduzeća.

Rok za prijavu na javne pozive koje je raspisao Fond je 31. decembar 2023. godine ili do utroška sredstava.

Pružanje ovog vida podrške najjasniji je signal Evropske unije prema zemljama kandidatima za članstvo da napredak na putu ka Evropskoj uniji ima značajne socio-ekonomske benefite kako za stanovništvo i privredu tako i za državu u cjelini.

Prijava na Javni poziv u Federaciji BiH i dostavljanje obavezne dokumentacije vrši se isključivo elektronskim putem, odnosno putem E-prijave, koja je dostupna OVDJE.

Ovu elektronsku platformu pripremio je Projekat Vlade SAD USAID Projekat asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), u saradnji s Fondom za zaštitu okoliša FBiH, te uz podršku Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Inače, cjelokupan finansijski paket podrške Evropske unije građanima i privredi Bosne i Hercegovine ukupno vrijedi 70 miliona eura. Od ukupnog iznosa, dvije trećine sredstava namijenjeno je domaćinstvima, a ostatak mikro, malim i srednjim preduzećima.

klix.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close