-TopSLIDEKulturaM plusOglasi

Fond Headley za kulturno naslijeđe jugoistočne Evrope objavljuje mogućnost financiranja projekata

Saopćenje za javnost

Fond Headley za kulturno naslijeđe jugoistočne Evrope objavljuje mogućnost financiranja projekata

Headley fond za kulturno naslijeđe jugoistočne Evrope sa zadovoljstvom objavljuje poziv za prijave, pozivajući organizacije i institucije iz Jugoistočne Evrope da se uključe u inovativne projekte usmjerene na očuvanje i promociju kulturnog naslijeđa. Ova značajna inicijativa dio je napora ka poboljšanju održivosti, inkluzivnosti i regionalne saradnje u sektoru kulturno-historijskog naslijeđa.

U razmatranje će se uzeti prijave od organizacija civilnog društava i javnih ustanova koje djeluju u područjima očuvanja naslijeđa i svijesti o značaju kulture. Potencijalni aplikanti uključuju muzeje, biblioteke, arhive i nevladine organizacije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Srbije i Slovenije. Projekti koji će biti finansirani trebaju imati za cilj poticanje regionalne saradnje, jačanje angažmana zajednice i promovisanje održivih praksi unutar sektora naslijeđa.

Projekti trebaju demonstrirati inovativne pristupe očuvanju naslijeđa i aktivno  uključiti lokalne zajednice u procese planiranja i realizacije. Fond posebno podržava inicijative koje potiču međukulturalno razumijevanje, vode ka dugoročnim održivim poboljšanjima unutar sektora kulturnog naslijeđa, te se provode u saradnji sa regionalnim institucijama i organizacijama koje djeluju u polju naslijeđa.

Fond će podržati projekte različite veličine, sa do 5.000 EUR dostupnih za male projekte i do 10.000 EUR za veće inicijative. Ukupni iznos dostupnih sredstava za ovaj poziv iznosi 34.000 EUR. Uspješni projekti moraju jasno artikulirati ciljeve, rizike, metode realizacije i očekivane rezultate projekta. Od aplikanata se očekuje da dostave detaljan i dobro planiran budžet, te započnu realizaciju u 2024. godini.

Organizacije zainteresirane za prijavu moraju podnijeti svoje prijedloge putem zvanične web stranice Fonda do 01.06.2024. godine. Više detalja o procesu prijave, kao i kriterijima i smjernicama dostupni su na https://headleyseefund.org.

Headley fondom za kulturno naslijeđe jugoistočne Evrope upravlja Mreža muzeja Balkana (BMN). Fond je velikodušno finansiran od strane Headley Trust UK.

Za više informacija molimo kontaktirajte Milenu Milošević Micić, koordinatoricu fonda, na [email protected] ili +381631048346, ili Aidu Vežić, generalnu sekretarku Mreže muzeja Balkana, na [email protected] ili +38761214229.

Balkan Museum Network

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close