Fojnica: SDA htjela na prevaru dati koncesiju za rudnik zlata

Zbog malverzacija koje su se pojavile pri raspisivanju javnog konkursa za dodjelu koncesije za istraživanje u nekadašnjem rudniku zlata u Bakovićima kod Fojnice taj je postupak obustavljen, saznaje “Dnevni avaz”. Potvrda o obustavi procedure pokrenute prije nekoliko mjeseci stiže i iz Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona (SBK), koje je i raspisalo tender.

Prekršene procedure

U Ministarstvu za “Avaz” kažu da se “zastalo s postupkom po javnom pozivu, jer je zatraženo izjašnjenje od Općinskog vijeća Fojnica”. No, to nije potpuna istina. Kako je “Avazu” potvrdio Jakov Gavran, vijećnik u Općinskom vijeću Fojnica i član Komisije za dodjelu koncesija na nivou SBK, konkurs je poništen, jer je proveden mimo procedure.

– Natječaj je trebao biti raspisan samo za davanje koncesije na istraživanje. Međutim, prema nečijim uputama, ja ne znam čijim, dodano je da se tender raspisuje i za eksploataciju rudnika, što je u suprotnosti s odlukama Općinskog vijeća i Komisije. Zbog toga sam tražio da se postupak ponovi u skladu sa zakonom i sad se čeka očitovanje Vijeća o tome – ističe Gavran.

Ušutkani Trhulj

Činjenica da su iz Ministarstva privrede SBK, kojim rukovodi SDA-ov ministar Sedžad Milanović, na prevaru nekom od ponuđača htjeli dodijeliti koncesiju za eksploataciju rudnika u narednih 30 godina potvrđuje ranije pisanje “Avaza” o nezakonitim i čudnim radnjama oko ovog nalazišta zlata.

A da su mnogi u rudniku zlata “nanjušili” veliki biznis govori i podatak do kojeg je došao “Avaz” da je jedna firma iz Jajca Ministarstvu privrede SBK nudila dva miliona maraka samo da provede istraživanja u fojničkom rudniku. Navodno nisu prošli, jer je glavni uvjet za razgovore da je vlasnik firme član ili simpatizer SDA, što ponuđač iz Jajca nije bio.

 

Prilaz rudniku zlata: Okno zatvoreno prije 70 godina

 

Indikativno je da o svim mućkama oko rudnika zlata u Bakovićima već duže vrijeme šuti Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije također sa SDA-ovim ministrom Erdalom Trhuljem na čelu, koji je oživljavanje rudnika ranije najavljivao kao federalni projekt.

Inače, rudnik u Bakovićima je do 1939. bio jedno od najpoznatijih nalazišta zlata i srebra u jugoistočnoj Evropi. Do tada je iz njega izvađeno više od dvije tone zlata i mnogo više srebra. Koncesiju su tada imali Englezi i ovi plemeniti metali odvoženi su u tu zemlju.

Emotivne veze

Gavran kaže da mještani Bakovića, a i Fojnice oživljavanje rudnika vide kao šansu za bolji život, ali insistiraju na poštivanju svih procedura, prvenstveno onih vezanih za zaštitu okoliša.

– Prvi sam ja emotivno vezan za taj rudnik, jer su u njemu radili moji djedovi i pradjedovi. Podatak da su u to vrijeme u tako malom mjestu radile četiri samostalne mesnice govori koliko je tada posla bilo. Nadamo se da će rudnik ponovo biti jedan pozitivan primjer zapošljavanja i zbrinjavanja ljudi, a ne nekih drugih radnji – kaže Gavran.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close