Fojnica: MS&WOOD u prvom kvartalu uvećao izvoz 40 puta

Bosanskohercegovačka industrija namještaja MS&WOOD u prvom kvartalu ove godine uvećala je vrijednost izvoza za 40 puta u odnosu na isti period lani.

Kako je kazao direktor kompanije MS&WOOD Muhamed Pilav, to je jedan od primjera uspješne privatizacije u BiH, u kojoj je jedna neperspektivna industrija sa krajnje neizvjesnim ishodom, uslijed promjena ukupnih prilika na domaćem, ali i svjetskim tržištima, zamijenjena industrijskom proizvodnjom namještaja, po kojoj je BiH prepoznata kao jedna od najkonkurentnijih u svijetu.

“MS&WOOD je nekada proizvodio eksere, a sada proizvodi stolice i zapošljava više ljudi nego na dan privatizacije, sa unaprijed ugovorenim izvozom od 13 miliona KM u 2014. godini. Samo ove godine ćemo povećati proizvodnju namještaja za 10 puta u odnosu na 2013. godinu, čime će se steći uvjeti za zapošljavanje 100 novih radnika. To je školski primjer uspješnog restruktuiranja firme i u tom pravcu moraju ići i neke druge firme, bez obzira na poteškoće koje ih čekaju na tom putu“, istakao je Pilav.

U ovoj godini ugovoreni su poslovi za plasman na inozemna tržišta više od 300.000 stolica, stolova i drugog namještaja.
Riječ je najvećim dijelom o visokokvalitetnoj i cjenovno najviše rangiranoj stolici sa oznakom “Made in B&H“ koja se nalazi u asortimanu najvećih prodajnih lanaca namještaja u svijetu, navodi se u saopćenju kompanije MS&WOOD koje je dostavio MCM.
U projekat instaliranja tehnologije za preradu drveta i proizvodnju namještaja u Fojnici do sada je uloženo oko pet miliona KM, i to investiranjem u savremenu i ekološki čistu tvornicu.

Plaće i doprinosi zaposlenih uredno se isplaćuju i više su za pet do 10 posto u odnosu na prosjek granske industrije. MS&WOOD zapošljava više od 200 radnika.
Namještaj koji se proizvodi u Fojnici izvozi se u 42 zemlje, na sve kontinente svijeta, i nalazi se u prodaji od Japana, preko zemalja Evropske unije (EU), do SAD-a.

Sljedeća faza u ostvarenju strateških ciljeva unaprijeđenja poslovanja je prelazak iz koncepta “Made in B&H“ u koncept “Create in B&H“, što podrazumijeva ispunjenje procesa od dizajniranja do izrade gotovih proizvoda, a za što je MS&WOOD već dobio potrebna odobrenje svjetskih kupaca.

Jedan od najznačajnijih partnera ove bosanskohercegovačke industrije namještaja je najveći proizvođač i lanac prodavnica namještaja na svijetu, švedska IKEA.

www.magazinplus.eu – ONASA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close