NogometSport

FK “Željezničar” ugostio londonski Arsenal 15.08.1976.

15. augusta 1976. godine jedan od najboljih i najtrofejnijih bh. klubova, sarajevski fudbalski klub “Željezničar” odigrao je prijateljsku utakmicu protiv londonskog Arsenala. Veliki Arsenal gostovao je na Grbavica povodom obilježavanja 55. rođendana fudbalskog kluba “Željezničar”. Rezultat je glasio 1-1. Strijelac jedinog gola za Željezničar bio je Džemal Šerbo. Arsenal nije pružio partiju kakvu je očekivala sarajevska publika. Izostali su dugi pasovi, visoki skokovi, precizni šutevi i oštri udarci prema golu “plavih”, zabilježili su izvještači.

“Odigrali smo četiri meča u sedam dana, a igrači su položili test fizičke pripremljenosti. Osim postignutog pogotka stvorili smo pet ili šest izvanrednih prilika, ali ih nismo uspjeli iskoristiti. Ipak, važno je da stvaramo šanse za gol. Kad se uzme u obzir da je ovo vrijeme prije početka prvenstva, vjerujem da su gledaoci bili zadovoljni igrom”, rekao je odmah nakon utakmice Ribar.

U svojoj bogatoj historiji Željezničar je igrao protiv mnogih poznatih klubova. Treba naglasiti da je 50. rođendan fudbalskog kluba “Željezničar” uveličao milanski Inter koji je gostovao na Koševu. Utakmica je odigrana 16. juna 1971. godine, a završena je rezultatom 3-3. 19. septembra 1969. godine FK “Željezničar” odigrao je prijateljsku utakmicu protiv brazilskog Santosa, kojeg je predvodio jedan od najboljih nogometaša na svijetu svih vremena – Pele. Ekipa Santosa bila je tada trostruki svjetski prvak. Utakmica protiv Santosa odigrana je na dan obilježavanja 47. godišnjice sarajevskih “Plavih”.

Historija

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close