BiHPolitika

Firma Fadila Novalića donirala SDP, …

FINANSIRANJE POLITIČKIH PARTIJA: Firma Fadila Novalića donirala SDP, a suprug državne tužiteljice pomagao SBB

SDA od fizičkih lica primila 1,2 miliona maraka donacija. Direktori javnih preduzeća donirali novac SDA-u i SBB-u. SDP primio donaciju i od izvršnog direktora Bosnalijeka povezanog sa Rusima

Piše: Avdo Avdić

Porodična firma SDA-ovog premijera Fadila Novalića finansirala je ove godine predizbornu kampanju SDP-a. Istovremeno, većina direktora javnih preduzeća donirala je novac SDA-u, dok je SBB primio donaciju od supruga državne tužiteljice Dijane Kajkamović, te od direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije poznatije kao APIK.

Sve ovo navedeno je u finansijskim izvještajima političkih partija koji su dostavljeni Centralnoj izbornoj komisiji BiH, a koji se odnose na finansiranje u 2018. godini. 

SDA: PORODICA DŽAFEROVIĆ I DONACIJE IZ BUDUĆNOSTI

SDA je ove godine od fizičkih lica i članova političke partije primila 1,2 milona maraka, dok su prikazane donacije pravnih lica nešto manje od 50 hiljada maraka. Većinu donacija uplatili su kadrovi te stranke na svim novoima vlasti, no, posebno je interesantno da su najveće iznose uplatili direktori javnih preduzeća u Federaciji BiH. 

SDA je primala i donacije iz budućnosti, pa je tako prikazano da je, recimo, Ahmed Čorbo donirao Stranci 10 870 KM, a kao datum donacije naveden je 31. decembar 2018. godine. Ukupno je, na datum 31. 12., Centrala SDA „primila“ 886 hiljada maraka. 

Među većim donatorima je zamjenik direktora državne Agencije BHANSA Nudžeim Rečica koji je na račun SDA uplatio 10 hiljada maraka. Direktor Javnog preduzeća BH Pošta Mirsad Mujić donirao je SDA-u, također, 10 hiljada maraka. Direktor Penzijsko-invalidskog osiguranja Zijad Krnjić donirao je 2000 KM, dok je generalni direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević pogurao SDA sa 3600 KM. VD generalnog direktora BH Telecoma Sedin Kahriman donirao je oko 2000 maraka, dok je izvršni direktor za proizvodnju u Elektroprivredi BiH  Nevad Ikanović „pomogao“ SDA sa 1054 marke. 

Direktor Javnog preduzeća Aerodrom Tuzla Enver Jukanović donirao je Stranci 9 700 maraka. Članovi uže porodice novoizabranog bošnjačkog člana Predsjedništva  Šefika Džaferovića donirali su SDA-u ukupno 30 hiljada maraka. Najviše je dala „penzionerka“, inače donedavna federalna revizorka Vildana Džaferović. U pitanju je supruga Šefika Džaferovića koji je donirao SDA-u 7538 maraka. Sin Jasmin, donedavni kantonalni tužilac SDA-u je donirao 9700 maraka. Direktor Termoelektrane Tuzla uplatio je na račun SDA 1800 maraka. Izvršna direktorica BH Telecoma Alma Čolo finansirala je SDA sa 5000 KM. Direktor Ureda za zakonodavstvo BiH Džemail Ćibo donirao je SDA-u 9700 KM, dok je izvršni direktor za distribuciju Elektroprivrede BiH Admir Andelija matičnu stranku pogurao sa 2000 KM.  

SDP: PORODICE ALAGIĆ I NOVALIĆ

SDP-u BiH fizička lica i članova stranke, mimo članarine, donirala su 128 hiljada maraka. Od pravnih lica dobili su oko 70 hiljada maraka. No, jedna donacija se posebno izdvaja. Kompanija TMD Mibo donirala je SDP-u ukupno 5500 KM. Suvlasnik te kompanije je porodica federalnog premijera i člana Predsjedništva SDA – Fadila Novalića. 

Među SDP-ovim donatorima je i Berin Alagić, jedan od izvršnih direktora Bosnalijeka, koji je u upravljačke strukture imenovan tokom premijerskog mandata Nermina Nikšića, kada su ruskim novcem otkupljene dionice  ovog preduzeća. Alagić je SDP-u donirao 10 hiljada maraka. Istovremeno, drugi članovi porodice Alagić Tinka i Arnela donirale su dodatnih 16 500 KM. Tako je premijeru Nikšiću i privatno i službeno bliska porodica Alagić donirala ukupno 26 500 KM.

SBB: TUŽITELJICIN SUPRUG, DIREKTORI JAVNIH PREDUZEĆA

SBB Fahrudina Radončića prikupio je ove godine 180 hiljada maraka donacija od fizičkih lica i članova stranke. 

Među donatorima se posebno izdvaja Armin Kajmaković, suprug državne tužiteljice Dijane Kajmaković, koji trenutno obavlja funkciju direktora Međunarodnog aerodroma Sarajevo. 

Direktor Agencije za za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) Hasim Šabotić donirao je SBB-u 3960 maraka, dok je Fuad Čibukčić, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH, donirao na račun SBB-a uplatio 4000 KM. Izvršna direktorica BH Pošte Jasmina Trgo uplatila je 960 KM, dok je direktor Elektrodistribucije Tuzla donirao 1000 KM. Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH, SBB-u je donirao 1650 KM. Direktor Opće bolnice „Abdulah Nakaš“  Zlatko Kravić SBB-u je donirao 2400 KM. Direktor JP Toplane Sarajevo Admir Džubur pomogao je Radončićevu stranku sa 2950 KM,  dok je direktor Skenderije Admir Kapo donirao 1748 KM. 

Na račun SBB-a oko 2000 KM uplatila je i direktorica Direkcije za robne rezerve Kantona Sarajevo Amra Rizvan. Izvršni direktor BH Telecoma Duljko Hasić uplatio je 2500 KM. 

(zurnal.info) 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close