BiHPrivreda

Firma BBM obustavila istraživanje rudnika zlata kod Fojnice, mještani im blokirali put

Naime, kako nam je rekao Mirza Muratović, rukovodilac službe marketinga kompanije BBM, blizu 50 nezadovoljnih mještana blokiralo je ulicu kojom rudari sada ne mogu proći s mašinama do rudnika.

“Ne želimo nikakve konflikte. Naši rudari će u ponedjeljak izaći na proteste pred zgradu Srednjobosanskog kantona. Mještani žele da se odmaknemo od njihovih kuća 500 metara, jer smatraju da istraživanjem ugrožavamo njihovo zdravlje. Mi imamo sve dozvole za istraživanje i ni na koji način dosadašnjim istraživanjem nismo utjecali na mještane”, kazao nam je Muratović.

Kompanija BBM dosad je uložila blizu dva miliona KM samo za papirologiju kako bi dobili dozvolu za istraživanje. Međutim, nakon što su bagerima počeli odvoziti jalovinu iz rudnika, mještani su počeli negodovati kako oni ustvari eksploatišu zlato. Iz BBM-a se još nisu oglasili u vezi s tim da li je njihovo dosadašnje istraživanje potvrdilo kako rudnik raspolaže rudama zlata i srebra.

Komad jalovine koju su odvozili rudari BBM-a (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Komad jalovine koju su odvozili rudari BBM-a (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Prije nego su radnici BBM-a počeli radove, mještani Bakovića su u maju 2015. godine dali koncesiju i urbanističku saglasnost kompaniji BBM za istraživanje rudnika. Na osnovu toga kompanija BBM je dobila odobrenje za detaljna geološka istraživanja rudnika od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije. Međutim, mještani su se poslije počeli buniti zbog eventualnih šteta za okoliš, a tražili su i korist u smislu zapošljavanja lokalnog stanovništva. Iz kompanije BBM tvrde kako ne postoji opasnost za zdravlje ljudi, kao ni zagađenja pitke vode u Bakovićima.

Ekipa Klixa nedavno je posjetila rudnik. U razgovoru s mještanima uvjerili smo se kako su nezadovoljni, ali nije bilo naznaka kako će spriječiti istraživanje.

Podsjećamo, naselje Bakovići je do 1939. godine bilo svjetski poznato po jednom od najvećih nalazišta zlata i srebra u ovom dijelu Evrope.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close