PolitikaRegion

Financial Times: Što se krije iza velikih arapskih investicija u nekretninske projekte na Balkanu?

Ugledni Financial Times je u opširnom članku proučio ulaganja kompanija s Bliskog istoka u nekretninske projekte na Balkanu, te otkrio razloge zašto je Balkan interesantno tržište za ulaganje, ali i koji su izazovi s kojima se kompanije tamo susreću.

FT navodi kako neki misle da je interes ulagača iz Perzijskog zaljeva potaknut strateškim ili religijskim ciljevima, no potom citira Ivana Cakarevića iz kompanije Rooftop Capital, koji vjeruje da pravi razlog ulaganja znatno prizemniji.

“Radi se o pogodnoj lokaciji na sjecištu puteva, gdje je cijena rada konkurentna, a nakana pristupanja Europskoj uniji čini cijelu regiju privlačnom za ulaganja”, tvrdi Cakarević.

Investicijska kompanija Dubaija (ICD) je u maju prošle godine kupila odmaralište Porto Montenegro za oko 200 miliona dolara, što je bilo prvo ulaganje u tu balkansku državu. U međuvremenu, egipatski poduzetnik Samih Sawiris je uložio 1,1 milion eura u elitno odmaralište Lustica Bay, a još dva arapska ulaganja Plavi Horizonti i Montrose Montenegro su u pripremi.

Plave Horizonte muče problemi s vlasništvom zemljišta, što FT prepoznaje kao čest problem za investitore u regiji.

Investicija u Beograd na vodi, projekat vrijedan 3 milijarde dolara, najvidljivije je zaljevsko ulaganje u regiju. Iza projekta stoji kompanija Eagle Hills iz Abu Dhabija, no okružen je brojnim kontroverzama, od činjenice da je kompanija odabrana bez javnog konkursa, do načina na koji je srpska vlada mijenjala zakone kako bi omogućila izgradnju.

No, dok je pažnja medija na kompanijama iz arapskih zemalja, direktor kompanije Coreside Srđan Vujčić procjenjuje kako je za čak 80 posto investicija u nekretnine u regiji zaslužan Izrael.

“Izraelski investitori su se fokusirali na maloprodajne parkove i trgovačke centre”, rekao je James Gunn, direktor Poseidon grupe, koji ima 10-godišnje iskustvo u regiji.

Gunn je za FT naglasio kako raste i interes južnoafričkih ulagača, koji u svojoj zemlji imaju problema s valutnim rizicima i ekonomskom nestabilnošću. Kompanija Reit Hyprop iz Johannesburga je kupila 60 posto beogradskog trgovačkog centra Delta City u februaru prošle godine. Ista kompanija je kupila i crnogorski Delta City u Podgorici, a u augustu je kupila i trgovački centar u Skoplju. Južnoafrički New Europe Property Investments je kupio zagrebački Arena Centar krajem prošle godine.

Bosna i Hercegovina je omiljena meta investitora iz Perzijskog zaljeva, pogotovo u nekretnine za odmor, stanovanje i trgovinu. Saudijski Al Shiddi Trading je uložio u sarajevski City Centre. Izgradnja na turističkom gradu Buroj Ozone, pokraj Sarajeva, počela je krajem prošle godine – investicija je vrijedna 2,3 milijarde eura iza koje stoje ulagači iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Unatoč sredstvima koja pristižu u oslabljelu ekonomiju BiH, ove arapske investicije nisu naišle na univerzalnu dobrodošlicu, piše FT. Neki građani se žale na sudar kultura s posjetiteljima i na puzajući nalet konzervativizma u zajednicama gdje se započinju projekti. No, državna Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) tvrdi kako su ti problemi prenapuhani, a zaljevske kompanije ne spadaju ni među najvećih 10 investitora u BiH.

Neke zaljevske države su među najvećim investitorima u EU i tamo su dobrodošle, rekla je FIPA u saopštenju.

Kapital ne poznaje religiju ni granice, poznaje samo profit. Stoga ne biste trebali misliti da zaljevske države ovdje ulažu zbog muslimanskog naroda, ulažu zato jer mogu zaraditi u Bosni i Hercegovini.

Izvor: www.seebiz.eu/V.P.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close