Kultura

Filip Mursel BEGOVIĆ: Kad Bošnjak deložira vlastitu glavu

STAV – Između nacionalnog egzibicionizma i vjerskog populizma: Kad Bošnjak deložira vlastitu glavu

Nije dužina brade ta koja u nama uključuje alarm, već ono što iz usta kao zmija otrovnica izmigolji i upućuje na opasnost. Parcijalna tumačenja, izvučena iz dorečena konteksta univerzalne kur'anske poruke, uvijek su opasna u svojoj verziranosti, a donose ih nepouzdani i zlonamjerni ljudi, popraćeni podrškom nepouzdanih medija

Piše: Filip Mursel BEGOVIĆ
Faktor.ba

U islamu nema sile u vjerovanju i temeljnim idejama. U Kur'anu Časnom objavljeni su ajeti koji govore o miru, ratu, njihovim konvencijama, zatim sklapanju ugovora i slično. Bosna i Hercegovina je u statusu mira (koji je verificiran međunarodnim ugovorom) i u ovom trenutku ne mogu se koristiti ajeti koji služe kao upute za ratne situacije.

A kada i postoji neposredna ratna opasnost, zabranjeno je huškanje na rat, već se imperativno naglašava “nemojte pretjerivati” i “nemojte vi biti povod sukobu”. Ovo su vjerski predikati kojih se musliman dužan pridržavati, a u našim prilikama mogu nam poslužiti za dijagnostiku moguće huškačke opasnosti. Ako neki vjerski predavač u svojim govorima forsira ajete o ratu, moramo umah skontati da s njime nešto nije u redu. Nije dužina brade ta koja u nama uključuje alarm, već ono što iz usta kao zmija otrovnica izmigolji i upućuje na opasnost. Parcijalna tumačenja, izvučena iz dorečena konteksta univerzalne kur'anske poruke, uvijek su opasna u svojoj verziranosti, a donose ih nepouzdani i zlonamjerni ljudi, popraćeni podrškom nepouzdanih medija.

Kada govorimo o radikalizmu, ticao se on nacionalnog ili vjerskog domena, na sceni je posvemašnja ridikulizacija ili kao da neka šega šegu vuče za rep. Naprosto, promatraču se može učiniti da svjedoči nizu skečeva koje priliče satiričnim filmskim montažama iz serijala Leteći cirkus Montyja Pythona. A nije! Desilo se ono što se niti jednoj nacionalnoj zajednici ne bi smjelo dogoditi – ono što bi trebalo biti margina pomaklo se u centar. Pa se razumom obdarenima radikalizam pričinjava kao ridikulizam. A nije! Radikalizam je opasnost – nipošto nije komedija.

Kao primjer nam može poslužiti bezbroj YouTube klipova koje nam podmeću živopisni likovi koji kao da su pristigli iz abasidskog doba, a palamude o novotarijama u vjeri. Naravno, po srijedi je očiti anahronizam kojemu je u osnovnoj poruci borba protiv svih koji ne prihvaćaju njihovu verziju tzv. istine, što uključuje i vrh IZ-a. Umjesto da se uvažava zbilja našeg doba, vehabijska zajednica ćuška pred sobom utvare. Jedan vehabija nedavno se pojavio s informacijom da je od pripadnika tzv. islamske države dobio prijetnju koja uključuje i prijetnju reisul-ulemi Kavazoviću. Isti taj, kako doznajemo iz javnih informacija, vodio je školu Kur'ana u Mostaru, koju je država zabranila na prijedlog IZ-a, a nedavno je reisul-ulemu u otvorenom pismu optužio da “ne slijedi hanefijski mezheb”.

Tu je informaciju prenio jedan navodno objektivni medij ustvrdivši da se prijeti vehabijama i reisul-ulemi. Suludo! Bojimo se da je riječ o spinu vehabijske zajednice koja pokušava sebe izjednačiti s pozicijom najvećeg muslimanskog vjerskog autoriteta u BiH, ne bi li tako stvorili alibi za tvrdnju da su upravo oni “najveći borci protiv terorizma”. Živimo u vremenima vladavine medijskih dezinformacija za koje je književni teoretičar Zoran Kravar ispravno ustvrdio – 20. st. je označeno manjkom informacija koje su pogodovale manipulacijama različitih vrsta. No, 21. stoljeće označit će višak informacija koje će se još više podmetati i tako pogodovati većoj dezorijentaciji čovjeka.

Na bošnjačkoj sceni zona interesa usmjerena je na ridikule koji promoviraju jal nacionalni egzibicionizam jal vjerski populizam. Nakon što su zajednički ljubili iste skute, ponosni na svoje ljubavne ugrize međusobno su se posvađali, ali i dalje, kao što svjedočimo, licemjerno se zaklinju u bošnjačko jedinstvo. Ciklično, do sljedećih skuta. U međuvremenu, jao nama, dok braća vehabije vaze po internet-portalima u ulozi “vjesnika šerijata”, nama se podmeće da je stvarna prijetnja reisul-ulemi na istoj ravni kao onima kojima je na prijedlog IZ-a država povukla registraciju za školu Kur'ana u Mostaru.

U čitavoj toj strci Bošnjak ne bi smio gubiti koordinate i gubiti glavu (pa makar tek onu fiktivnu). Dok nam se margina pričinjava kao centar, jednoj se prevažnoj instituciji prijeti deložacijom. Riječ je o Institutu za istoriju u Sarajevu, kojem je 6. januara bila zakazana deložacija nakon sudske presude da zgrada u kojoj su smješteni pripada Savezu sindikata BiH. U trenutku kada pišemo ovaj tekst, sudbina Instituta nije bila poznata, a imali smo informaciju da su premijer KS a Elmedin Konaković i kantonalni ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović shvatili ozbiljnost situacije i prionuli na posao da Institut ne postane siroče bez krova nad glavom.

Bosna i Hercegovina je u miru. Ajeti o ratu Bošnjacima ne mogu poslužiti u odbrani ni nacionalnog ni državnog interesa. Institut za istoriju, predvođen prof. dr. Husnijom Kamberovićem, može. Naravno, u oblastima nauke, a to nije malo. Dokazali su to svojim izdavaštvom koje nadilazi nacionalne okvire i korisno je svima kojima je stalo do BiH. Dokazali su to i organiziranjem međunarodnih naučnih simpozija poput onog o Sarajevskom atentatu. U miru i dostojanstveno, u oblasti za koju su zaduženi, Institut je časno branio državni interes od naučnih uzurpatora iz komšiluka. To su naši istinski heroji koji su medijskim nasiljem nacionalnih egzibicionista i vjerskih populista bačeni u marginu. A trebali bi biti u centru naše pažnje.

(Faktor.ba/Magazin STAV)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close