File u BiH: “Nije vrijeme za konfrontacije”

Komesar za proširenje Evropske unije Šetafan File boravi u BiH gdje će se sastati domaćim liderima. Teme razgovora prevazilaženje krize na evropskom putu ali i aktuelna dešavanja u BiH.

(DW.DE)

Kako je i najavljeno prošle sedmice, komesar za proširenje EU Štefan File boravi u dvodnevnoj posjeti BiH gdje će se sastati sa domaćim liderima i razgovarati prvenstveno o pitanjima koja koče napredak BiHNa prvom mjestu svakako je pitanje Sejdić- Finci koje je zbog posljednjih dešavanja u Federaciji BiH stavljeno sa strane i čije rješavanje malo ko spominje. Krajem sedmice u BiH bi trebala doputovati i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

Čuli smo glasove građana

File je uoči posjete izjavio da je sada trenutak da svi u BiH preuzumu odgovornost. “Sa velikom zabrinutošću pratim posljednje događaje u Bosni i Hercegovini..

Postoji posebna veza između vaše zemlje i Evropske unije, zato što vi radite na članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, a mi vodimo računa o njenom napredovanju i razvoju. Ako Bosna i Hercegovina stagnira, to je suprotno svemu za šta se Evropska unija zalaže. Nemojte sumnjati u to da li smo čuli glasove sa ulica Tuzle, Sarajeva i mnogih drugih mjesta”. File kaže da EU osuđuje svako nasilje, bilo da je ono počinjeno nad građanima, policijom, novinarima ili javnom imovinom te naglasio da ovo nije vrijeme za konfrontacije između političkih partija već da se radi o suštinskim pitanjima – funkcionalnosti države i dobrobiti građana.

File je uoči posjete naveo da je EU čula glasove iz bh. gradova

“Svi smo upoznati sa hitnom potrebom da Bosna i Hercegovina izvrši presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu ‘Sejdić i Finci’. Iako može zvučati da to nije povezano sa svakodnevnim problemima građana, to je, ustvari, važna stavka napretka. To će eliminisati diskriminaciju, to će značiti da Bosna i Hercegovina poštuje svoje obaveze i to će stvoriti mogućnosti da Bosna i Hercegovina iskoristi milione eura finansijske pomoći Evropske unije tokom narednih šest godina”, rekao je File.

Zadnja diktatura Evrope

U BiH je boravio i Josip Juratović, poslanik njemačkog Bundestaga, koji je rekao da ljudima koji protestuju u BiH prioritetno pitanje nije implementacija presude Sejdić Finci, iako je ona veoma važna za dalji napredak zemlje: “Jednakost je tema presude Sejdić Finci i zbog toga ne mogu razumjeti…BiH je po mom osjećaju zadnja diktartura Evrope. Tri konsitutivna naroda praktično dominiraju nad ostalim”.

Predstavnici Evropske komisije u razgovoru sa bh. delegacijom (oktobar 2013)

Stranke u BiH uglavnom saglasne da trenutno nije vrijeme za rješavanje presude Sejdić Finci s obzirom na trenutnu situaciju u zemlji kada je riječ o neredima. Za SDA dolazak File je pozitivna vijest iako smatraju da u BiH ima većih problema od rješavanja ovog pitanja.

“Očekujem da još jednom vide složenost prilika u BiH i možda da se počne razmišljati o specifičnom pristupu Eu prema BiH jer je BiH veoma specifična. Svjesni smo da je aktuelnost ovih dešavanja pomjerila pitanje Sejdić Finci u drugi plan. Lično mislim da u ovom trenutku ne postoje pretpostavke da se ikakav pomak po tom pitanju ostvari”, kaže Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA.

Što se tiče predstavnika iz RS oni se nadaju da će pregovori sa Fileom doprinijeti deblokadi rada institucija BiH, kaže Zoran Tegeltija iz SNSD-a: “Očekujemo da stranke iz Federacije BiH prestanu sa blokadom donošenja pojedinih zakona poput Zakona o elektroprenosu kojim blokiraju određena finansijska sredstva”.

Dobrobit građana zajednički cilj

Potpredsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da od Filea ne očekuje ništa više izuzev dobre volje i dobrih usluga Brisela kako bi se ova kriza prevazišla.

File je u svojoj poruci građanima i liderima pred dolazak u BiH rekao da ostaje posvećen radu na omogućavanju konsenzusa za izlazak iz sadašnje pat-pozicije i pomaganju da BiH konačno pređe most od Dejtona do Evropske unije, što će zatim omogućiti rad na ustavnim i drugim izazovima. File je zaključio da je sada trenutak da svi preuzmu svoj dio odgovornosti te da je dobrobit građana i dobro funkcionisanje države je zajednički cilj.

Autor: Dragan Maksimović

Odgovorna urednica: Belma Šestić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close