FIFA suspendirala Nigeriju iz svih takmičenja

Fifa je suspendirala Nigeriju i sve tamošnje klubove iz međunarodnih natjecanja zbog uplitanja države u rad nacionalnog saveza, javlja portal “Goal.com”.

Odluka o suspenziji stupa odmah na snagu.

“Još početkom jula smo izrazili smo veliku zabrinutost zbog uplitanja Visokog suda u rad Nigerijskog nogometnog saveza. Predsjednik i članovi Izvšnog  odbora sudski su spriječeni u otkrivanju afera u nigerijskom nogometu. Nigerijski ministar sporta je po nalogu navedenog suda bio primoran odrediti državnog službenika koji će voditi NFF do saslušanja na sudu. Potom je određen 5. jula kao datum Izvanredne skupštine na kojoj su se te odluke provele u djelo”, pojašnjava se u Fifinom obrazloženju suspenzije.

No, kazna bi se ubrzo mogla i povući.

“Čim sud povuče svoju odluku i dozvoli da Izvršni odbor i Skupština NFF-a mogu nastaviti s radom, bez uplitanja države u njihov rad”, stoji u objašnjenju.

Fifina suspenzija znači da ni nigerijska reprezentacija ni klubovi ne mogu igrati međunarodne utakmice, čak niti prijateljske dvoboje.  Trenutačno najviše ispaštaju mlade nogometašice do 20 godina, jer Nigerija sudjeluje na SP-u od 5. do 24. avgusta. Ukoliko se suspenzija ne povuče do 15. jula, Nigerijke neće moći sudjelovati na natjecanju.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close