NogometSport

FIFA pokreće novo takmičenje

FIFA pokreće novo takmičenje, investitori spremni uložiti 25 milijardi dolara

Prijedlog predsjednika Giannija Infantina

Vladajuće vijeće Svjetske fudbalske asocijacije sastat će se u petak u Kigali (Ruanda) kako bi razmatralo novi plan svoga predsjednika Giannija Infantina.

Među stavkama dnvevnog reda nalaze se pitanja Mini Svjetskog prvenstva te proširenja “pravog” Svjetskog prvenstva.

Infantino je u maju pisao članovima FIFA Vijeća koji objelodanivši im svoje planove za koje tvrdi da su poduprti ‘čvrstom i ozbiljnom’ skupinom investitora koji su spremni potrošiti 25 milijardi dolara tokom 12-godišnjeg ciklusa počevši od 2021. godine.

U pismu se ne navodi identitet investitora, no nekoliko medijskih izvješća navodi da se radi o japanskom konglomeratu SoftBank Group.

Međutim, planovima su se snažno usprotivili klubovi i ligaška takmičenja u Europi, a predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin izjavio je da su planovi “visoko cinični i nemilosrdno merkantilistički”.

On je optužio FIFA-u da prodaje dušu igre, pa planovi nisu bili na dnevnom redu FIFA-inog kongresa u Moskvi u junu.

Infantinijevi prijedlozi donosili bi velike promjene u međunarodnom kalendaru. Prijedlozi opisuju ono što bi u suštini trebao biti mini Svjetski kup, turnir osam međunarodnih timova, koji bi se igrao svake dvije godine.

Turnir, poznat kao ‘Final 8’, bio bi vrhunac predloženog svjetskog natjecanja globalne Lige nacija.

U pismu iz maja predloženo je da se novi turnir održava svakog oktobra i novembra svake neparne godine, počevši od 2021. godine. Konfederacijski kup, koji se trenutno održava svake četiri godine u godini prije Svjetskog prevenstva ne bi se više igrao.

Svjetsko klupsko prvenstvo na kojem je dosad učestvovalo sedam ekipa, proširiti će se na 24 momčadi i igrat će se svake četiri godine, umjesto svake godine, prema prijedlogu Infantina.

sportsport

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close