PolitikaZDK

Premijer ZDK Miralem Galijašević na obilježavanju stradanja u Stupnom Dolu

PREMIJER GALIJAŠEVIĆ PRISUSTVOVAO OBILJEŽAVANJU 25.GODIŠNJICE STRADANJA CIVILA BOŠNJAČKE NACIONALNOSTI U STUPNOM DOLU

U Stupnom Dolu kod Vareša danas je obilježena 25. godišnjica stradanja 38 civila bošnjačke nacionalnosti koje su 23. oktobra 1993. godine ubili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane.

Danas je tim povodom na spomen-česmi u Stupnom Dolu položeno cvijeće i upriličen obilazak mezarja. Tokom krvavog pohoda jedinica Apostoli i Maturice HVO-a iz Kiseljaka stradalo je sedamnaest žena, petero djece, kao i veći broj staraca. Jedanaest osoba je živo zapaljeno. Najmlađa ubijena bila je dvogodišnja Sabina Likić. Ubijeni su i trogodišnjaci Indira Žutić i Enis Likić, ali i 74.-godišnji Salih. Spaljeno je 58 kuća i mjesna džamija. Selo je potpuno uništeno.

Obilježavanju ove godišnjice i odavanju počasti žrtvama su prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH  Šefik Džaferović i premijer ZDK Miralem Galijašević te Fahrudin Čolaković, ministar za boračka pitanja.

Intoniranjem himne, čitanjem imena ubijenih i polaganjem cvijeća i obilaskom mezarja veliki broj članova porodica žrtava, građana Stupnog Dola i Vareša se i ove godine  prisjetio svojih najmilijih.

Premijer Galijašević je poručio:“Bez obzira na to što je naša tuga zbog ratnog zločina neprebolna, naša nada u bolji život te dobre komšijske odnose i posebno pravdu i pravičnost je vječna. Mi nećemo tražiti osvetu jer bismo tada bili isti kao zločinci, ali ćemo tražiti pravdu, posebno pravdu za žrtve, za sve žrtve Stupnog Dola i Vareša“ i dodao kako se zločin može oprostiti, ali da niko nema pravo da zaboravi jer se zaborav skupo plaća.

Mi se brinemo i nastavit ćemo da vodimo računa o porodicama ubijenih. To je naš stalni zadatak. Naša nas vjera uči da je ubistvo jednog nevinog čovjeka kao ubistvo cijelog čovječanstva, što znači da je samo u jednom danu prije 25 godina ovdje u Stupnom Dolu, cijelo čovječanstvo pobijeno 38 puta“, kazao je Galijašević.

 

Press služba ZDK

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close