-TopSLIDEVisoko

Federalni ministri Ramić i Dedić u Visokom

Gradonačenik Mirza Ganić sa saradnicima danas je bio domaćin Federalnom ministru za raseljene osobe i izbjeglice Edinu Ramiću te Federalnom ministru za  poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Šemsudinu Dediću.

Radna posjeta je započela u prostorijama Gradske uprave, a završena terenskim obilaskom farmera i poljoprivrednika, koji su ujedno i korisnici poticaja sa Federalnog nivoa vlasti.

Federalni ministar za  poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Šemsudin Dedić je Visoko naveo kao dobar primjer adekvatnog pristupa prema poljoprivredi na lokalnom nivou.

Naglasio je da je povećan iznos budžetskih sredstva za podršku poljoporivrednim proizvođačima u tekućoj godini, najavivši još značajnije podrške za narednu godinu.

Poručio je da svi ujedinjeno trebamo doprinijeti sveukupnoj podršci našim proizvođačima tako što ćemo stvoriti dobar ambijent koji će rezultirati kvalitenim i prepoznatljivim proizvodima.

Prilikom obilaska gazdinstava uvjerio se u veoma kvalitetne proizvođače, koji će, kako je rekao, i dalje, u skladu sa objektivnim mogućnostima i budžetskim sredstvima, imati maksimalnu podršku vlasti, od lokalnog do federalnog nivoa, s ciljem da rad poljoprivrednika bude adekvatno vrednovan i konkurentan na tržištu.

Odaslana je veoma važna poruka mladim osobama da ostanu u ruralnim područjima i bavljenje poljoprivredom izaberu kao životni poziv.

Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić je primijetio zapostavljenu infrastrukturu u rubnim visočkim naseljima te istakao da je tokom prošle godine sa tadašnjim premijerom, a sadašnjim gradonačelnikom Visokog, Mirzom Ganićem, uspješno realizirao određene infrastrukturne projekte na veliko zadovoljstvo lokalnog stanovništva.

Podsjetio je da je ove godine dogovoren nastavak izgradnje putnog pravca prema Kaknju u naselju Šušnjarevo i da će taj projekat ubrzo biti uspješno okončan kao uvertira za nove projekte na tom području.

Javnost je informisao i da će Federalno ministarstvo ponovo podržati radove na obnovi unutrašnjosti Hrama sv. Prokopija u Visokom kao što je to bio slučaj i u proteklom periodu.

Najavio je novi obilazak kada radovi budu uspješno privedeni kraju.

Gardonačelnik Mirza Ganić još jednom je poručio da će kroz realizaciju ovakvih pozitivnih priča, Visoko na pravi način sarađivati sa višim nivoima vlasti i nastaviti svoj razvojni put u svim segmentima.

Istakao je da su tokom današnjeg sastanka sa Udruženjima poljoprivrednika koji egzistiraju na području Visokog prezentirani poticaji koji će biti plasirani sa Federalnog i Gradskog nivoa vlasti te da je sastanak iskorišten i kao prilika da se visočki poljoprivrednici detaljno informišu o planovima povećavanja podsticajnih sredstava u narednom periodu.

Akcentirao je obilazak naselja Šošnje gdje je sa ministrima dogovoreno sufinansiranje puta između naselja Šošnje i Dolovi u dužini od otprilike 1,2 kilometra kako bi se konačno riješio višegodišnji problem spajanja naselja Dolovi (koje pripada Visokom) sa putem koji se nastavlja prema susjednom Kaknju.

Vrijednost tih radova će iznositi oko 150 hiljada KM, a gradonačelnik je kazao da će Gradska uprava kroz program kapitalnih ulaganja izdvojiti 50 hiljada KM, dok će Federalni nivo ostatak radova sufinansirati sa iznosom od 100 hiljada KM.

Ganić je poručio da je poljoprivreda visočko strateško opredjeljenje, zbog dobropoznate činjenice da je Visoko oduvijek poljoprivredni grad, čija je velika prednost blizina Sarajeva, kao i mnogobrojne prekrasne površine za obradu i stvaranje prozvoda koji se potom plasiraju na tržištu.

Prijateljski odnos sa privrednicima, koji su vrijedni ljudi koji izdržavaju svoje porodice i neprocjenjivo doprinose razvoju društva je, prema riječima gradonačelnika Ganića, najvažniji, uz stvaranje povoljnog ambijenta i zajedničkog partnerskog odnosa u rješavanju nagomilanih dugogodišnjih problema, koji će postepeno u kontinuitetu biti rješavani na zadovoljstvo cjelokupne lokalne zajednice.

Slaven Mirković   

visoko-rtv.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close