Federalni i kantonalni dužnosnici o snabdijevanju Sarajeva gasom

Premijer Federacije Bosne i Hecegovine Nermin Nikšić je jučer, sa saradnicima, održao sastanak, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, na kojem je razmatrano dugovanja koje KJKP Sarajevogas d.o.o. ima prema BH-Gasu d.o.o., kako bi bilo obezbijeđeno snabdijevanje Kantona Sarajevo prirodnim gasom.

Sastanku su prisustvovali v.d. premijera Kantona Sarajevo Muhamed Kozadra, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zlatko Petrović, direktor BH-Gas Mirza Sendijarević, te direktori KJKP Sarajevogas i KJKP Toplane-Sarajevo Salih Selmanović i Admir Džubur.

Na sastanku je rečeno da su u ovom trenutku potraživanja BH-Gasa od Sarajevogasa veća od 53 miliona KM i da je u tome najveći dug Toplana prema Sarajevogasu, zbog čega je od 20. marta BH-Gas bio prisiljen uvesti djelimičnu redukciju. U ovom trenutku nedostaju sredstva za plaćanje potrošnje gasa za mart.

Federalni premijer Nermin Nikšić je rekao da je Vlada FBiH voljna da u sadejstvu sa kantonalnim dužnosnicima traži rješenja, ali i da od njih očekuju potrebne prijedloge i inicijative, jer se do sezone grijanja treba pronaći sistemsko rješenje za konsolidaciju stanja sa snabdijevanjem prirodnim gasom. Naglasio je i da Federacija nema interventnih sredstava u Budžetu za ove namjene.

Osim razgovora o dugoročnim mjerama, danas je dogovoreno da se na sličnom sastanku uskoro razgovara o načinu plaćanja martovske fakture prema “Gazpromu” kako bi se spriječilo potpuno isključenje gasa od strane ovog isporučioca.

www.magazinplus.eu – Vlada F BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close