Federaciji godinama ni marka od privatizacije

Kada je krenuo proces privatizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine, za bivšu radničku klasu koja je svoj rad, ali i novac ugradila u svaku fabriku koja je postojala, ohrabrujuće je zvučao propis da se u federalnom, odnosno kantonalnim budžetima otvaraju posebni (escrow) računi za novac koji će pristizati od prodaje državnog kapitala.

Posebno zbog činjenice da je 20 posto od tog novca trebalo završiti u penzionim i invalidskim fondovima. Dijelom je trebalo sanirati unutrašnji dug Federacije, a samo neznatnim dijelom finansirati rad agencija za privatizaciju. Iznos nominiran za privatizaciju 1999. godine bio je 13,5 milijardi maraka. Prema posljednjem objavljenom izvještaju Agencije za privatizaciju FBiH (APF) o efektima privatizacije od 1999. do 2011. godine, prodato je državnog kapitala oko devet milijardi maraka. No, zanimljivo je da je samo oko 500 miliona prodato u kešu, dok je ostatak od 8,5 milijardi naplaćen u certifikatima.
Šuhret Fazlić, direktor Agencije, za „Avaz” je kazao da danas na ovom, posebnom federalnom računu nema ni marke!
– Od 2006. godine nije ni bilo velikih privatizacija koje bi osigurale taj novac. Sve što je u međuvremenu privatizirano, Agencija je dužna da uplati na poseban račun, ali samo novac koji ostane nakon što se podmire troškovi rada Agencije – kazao je Fazlić.
Inače, izmjenama Zakona o privatizaciji preduzeća iz 2009. godine Agencija je imala obavezu otvoriti i poseban račun u Razvojnoj banci Federacije BiH. Međutim, ni na tom računu, dodao je Fazlić, za sada nema ni marke.
Također, u posljednjih nekoliko godina od privatizacije je naplaćeno sredstava tek toliko da Agencija može „preživjeti”. Fazlić tvrdi da su i sami pokrenuli određena rješenja da ne bi bili u poziciji za koju ih se već „proziva” – da su sami sebi postali svrha.
Agencija za privatizaciju FBiH je, prema riječima Fazlića, prošle godine imala milion KM manje nego što im je bilo potrebno za funkcioniranje, a ove se godine taj iznos kreće od dva do tri miliona KM.
– Smanjili smo broj uposlenika sa 37 na 29 i svim uposlenicima umanjili plaće za 20 posto – kazao je Fazlić.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close