BiHPolitika

Federacija preuzela kredit od 200 mil. KM od Kantona Sarajevo

Izaslanik u državnom Domu naroda Mario Karamatić podigao je mnogo prašine u domaćoj javnost nakon što je iznio informaciju kako je Vlada FBiH preuzela kredit od Sarajevskog kantona u iznosu od 200 miliona maraka. Sredstva su utrošena na izgradnju Sarajevske obilaznice, a sada će kredit vraćati svi stanovnici ovoga entiteta, piše Večernji list BiH.

Karamatić je rekao kako se prijenos odgovornosti dogodio prije dva mjeseca te kako je riječ o početku procesa u kojem će Federacija preuzeti dio tereta koje nose kantoni.
– Federacija ima budžet od gotovo dvije milijarde maraka, a zdravstvo, policija, prosvjeta finansiraju se iz kantonalnih budžeta. U biti, skoro sve potrebe građana finansiraju se sa kantonalnog nivoa. Prenošenje kredita sa Sarajevskog kantona na Federaciju zapravo bi trebalo biti samo početak procesa u kojem će entitet konačno pomoći srednjem nivou vlasti. Idući koraci bi bili da se slične odluke donesu za kantone gdje su Hrvati većina, rekao je jučer izaslanik Karamatić.

Federacija je posljednjih godina od kantona uzela stotine miliona maraka kroz raspodjelu sredstava, dok većina županija već godinama ne može redovno izmirivati obaveze, zaključuje list.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close