Federacija na Bakirovim leđima

Iako je zbog političkog rata SDP-a i SDA više od trećine mandata 2010-2014. federalna vlada Nermina Nikšića funkcionirala u iznimno teškim uslovima, aktualna kriza u Vladi FBiH i izvršnoj vlasti nezabilježena je od uvođenja parlamentarne demokracije u BiH. Zaključuju to Nezavisne novine u analizi federalne vlasti i koalicijskih križaljki koji se posljednjih tjedana neuspješno popunjavaju.

Nezavisne novine navode kako je stanje posljednjih tjedana postalo toliko složeno da se ni sami analitičari i ugledni politolozi ne mogu usuglasiti ulazimo li u fazu nominalnog političkog bezvlašća, ili je, pak, aktualna kriza samo vrsta “nadogradnje” na krizu u kojoj je Nikšićeva vlada i završila svoj mandat.

Mijenjanje stvari preko noći

”U najkraćem, SDA i HDZ, stranke koje čine vlast u FBiH (ali i participiraju na razini države), nikako ne mogu okupiti novu većinu u parlamentu nakon što ih je DF napustio. BPS Sefera Halilovića odustao je od najavljenog partnerstva s njima, a HDZ 1990 nije ni imao namjeru ući. Tako u ovom trenutku ove dvije stranke, uključujući i ruke SBiH i A-SDA, imaju svega 46, od potrebnih 50 mandata u parlamentu za najprostiju većinu”, pišu banjalučke novine.

Nezavisne novine navode da, iako su sve oči uprte u SBB i njihovog lidera Fahrudina Radončića, koje SDA i HDZ zbog njihovih 16 mandata priželjkuju kao partnere, Radončić i dalje eksplicitno poručuje da ga vlast ne zanima.

”I s te strane takvoj odluci teško je naći bilo kakav prigovor, budući da je od početka ovog mandata SBB tretiran kao opozicija. No, u politici se stvari mijenjaju preko noći, tako da ništa ne smijemo isključiti, pa ni mogućnost da Radončić svoj mogući ulazak u vlast ‘istruguje’ najboljim mogućim pozicijama za sebe i stranku”, navode Nezavisne novine.

Dnevni avaz pak iznosi donosi analizu dekana na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Šaćira Filandre koji kaže kako je ulazak SBB-a uvlast jedino logično rješenje.

SBB jedino rješenje

”Trenutna kriza vlasti u Federaciji BiH je rezultat nagomilanih problema u funkcioniranju političkog sustava države koji je, kao krajnje kompliciran i nefunkcionalan, došao do svojih proturječnosti”, kaže Filandra, koji smatra kako je izlaz u promjeni zakonodavstva, ukrupnjavanju političke scene i povećavanju izbornog cenzusa kako bi koalicije koje se stvaraju prilikom formiranja vlasti bile manje, odnosno uže.

”Postojeća većina u FBiH ne može funkcionirati s manjim strankama i taj proces objektivno ne daje rezultate. U tom smislu smatram da je ulazak Saveza za bolju budućnost BiH u vlast s teorijskog aspekta jedino rješenje. Načelno govoreći, s aspekta odgovornosti i funkcioniranja političkog sistema nama treba uža koalicija, manji broj partnera, jer je tada vlast efikasnija. S obzirom na to da SBB ima taj izborni legitimitet i skupštinski kapacitet, on se nameće kao logični partner u vlasti”, rekao je Filandra.

Isto to Filandra je rekao i Nezavisnim novinama naglasivši kako ”konsolidiranje izvršne vlasti kroz proširenje koalicije manjim strankama u teorijskom smislu nije bilo dobra ideja”.

“Evo, praksa to i pokazuje. No, izlaz iz postojeće situacije će se naći, u to sam uvjeren, jer sve upućuje na to da je jedini očekivani partner SBB. To je politička realnost, ali ne mora značiti da će do toga i doći. Međutim, sve drugo je održavanje agonije”, zaključuje Filandra.

Sve počelo 2010.

Srećko Latal, urednik BIRN-a za BiH i direktor analitičke organizacije SOS, rekao je pak kako je trenutna situacija u FBiH “jedan od pokazatelja općeg urušavanja političke scene u koje je počelo s izborima 2010”.

“Ova situacija je uzrokovana sve većim sukobima unutar i između etno-političkih blokova, ali i indolentnošću civilnog društva i medija koji se sve više fokusiraju na lične interese, a sve manje na potrebe građana koje predstavljaju. Ovo urušavanje političke scene je dovelo do sve slabijeg funkcioniranja institucija vlasti i više-manje svih političkih subjekata u oba entiteta, što se u FBiH manifestira kroz blokadu rada vlade, a u RS kroz radikalno i avanturističko ponašanje vlasti”, rekao je banjalučkim novinama Latal.

Večernji list dan ranije je objavio kako SDA otvara vrata za SBB ”čime bi se riješila ustavna kriza” te da bi ”SDA i SBB trebale uskoro početi pregovore oko vlasti”.

Nasir Beganović, šef Kluba zastupnika SBB-a u federalnom parlamentu, rekao je za Oslobođenje kako je izlazak BPS-a iz “takozvane većine dokaz neiskrenih namjera prvenstveno SDA, koja ima zadatak da okupi parlamentarnu većinu”.

”Evidentno je da je postojao problem, da je netko nekog tu izigrao. Sva odgovornost za stanje u BiH i FBiH je na SDA kao relativnom pobjedniku izbora. Sva buduća događanja i odluke leže upravo na SDA i njezinom lideru Bakiru Izetbegoviću. Trebaju ili napraviti većinu ili priznati da to nisu u stanju”, kaže Beganović.

Bljesak.info

PROČITAjTE I:
Četiri opcije:
Radončić može šta hoće

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close