Federacija BiH propušta milionske prihode

Centri civilnih inicijativa danas su u Sarajevu organizirali Okrugli sto o temi “Važnost novog Zakona o igrama na sreću u Federaciji BiH”.

Na skupu su se okupili predstavnici nekoliko resornih ministarstava Vlade Federacije BiH, nadležnih parlamentarnih komisija, priređivača igara na sreću, humanitarnih i organizacija osoba s invaliditetom, te drugih organizacija, potencijalnih korisnika sredstava prikupljenih oporezivanjem igara na sreću.

“S obzirom na aktuelnu budžetsku krizu u Federaciji BiH, na manjak novca za zadovoljavanje egzistencijalnih potreba ugroženih kategorija stanovništva poput teško oboljele djece, osoba s invaliditetom, žrtava zlostavljanja i nasilja, manjak novca za rad javnih kuhinja, tražimo što hitnije donošenje novog Zakona o igrama na sreću, čiji je Prednacrt pripreman nekoliko mjeseci i već duže vrijeme čeka razmatranje na Vladi FBiH”,  rekao je Adis Arapović, projekt menadžer.

“Milionski gubici, utaje poreza, nesređena oblast priređivanja igara na sreću, pretjerana fleksibilnost važećeg Zakona, nedovoljan inspekcijski rad, prevelik prostor za negativan utjecaj na djecu i mlade, samo su dio razloga zbog kojih ovaj Zakon hitno treba biti pušten u parlamentarnu proceduru”, naglasio je Arapović.

CCI će u narednim sedmicama intenzivirati aktivnosti o ovom pitanju, kako bi se novi Zakon o igrama na sreću što prije našao u parlamentarnoj proceduri, saopćio je CCI.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close