FBiH uopšte ne proizvodi šećer, kvasac, slad, ulje…

Uprkos činjenici da je BiH okarakterizirana kao zemlja idealna za uzgoj raznih poljoprivrednih proizvoda, od doline Neretve u kojoj uspijeva svo mediteransko voće i povrće, Hercegovine u kojoj stoljećima vinova loza daje vrhunske plodove, a maslina uspijeva kao i u Dalmaciji preko srednje Bosne koja je idealna za proizvodnju voća, do Posavine koja je idealno tlo za uzgoj žitarica porazni su podaci koji su prezentirani na posljednjoj sjednici Vlade FBiH gdje je rečeno kako je iskorištenost kapaciteta u prehrambenoj industriji u prosjeku ispod 50 posto, piše Večernji.ba.

Prema informaciji Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o stanju u prehrambenoj industriji u Federaciji BiH u 2013. godini se, između ostalog, navodi da u Federaciji BiH još nema proizvodnje šećera (osim pakovanja), biljnog jestivog ulja, etil alkohola, kvasca i slada.

Najviša iskorištenost kapaciteta je u pogonima za proizvodnju osvježavajućih bezalkoholnih pića 59,78 posto, a najniža u proizvodnji vina od13,22 posto, mada je veća nego u 2012. godini kada je iznosila 10,80 posto. Proizvodnja mesa i mesnih prerađevina je, u posljednje dvije godine, na istoj razini. Porast proizvodnje u 2013. godini zabilježen je kod sušenog svinjskog mesa za 75 posto u odnosu na 2012. godinu, zatim u proizvodnji pilećeg mesa, pašteta, prerađevina od purećeg mesa i gotovih jela na bazi mesa.

U proizvodnji prehrambenih proizvoda od voća i povrća nije moguće iskazati tačan odnos proizvodnje po godinama, ali se može uočiti da je povećana proizvodnja soka i čipsa. Ukupna proizvodnja mlijeka i proizvoda na bazi mlijeka smanjena je u 2013. godini za sedam miliona kilograma. Povećana je proizvodnja obranog mlijeka, mlijeka u prahu i sireva.

Proizvodnja brašna i proizvoda na bazi brašna je za 13 posto veća nego u 2012. godini, dok je proizvodnja čokolade i ostalih konditorskih proizvoda neznatno povećana.

Proizvodnja pržene kave je u 2013. godini povećana za 115 posto. Zanimljiv je podatak da je u 2013. godini zabilježen je rast proizvodnje alkoholnih pića za oko 2,5 puta, dok je proizvodnja piva smanjena za 21 posto. Proizvodnja prirodne mineralne vode povećana jeza oko 6,7 posto, a bezalkoholnih pića za oko 3,2 posto. Prema informacijama iz resornog ministarstva, enormno je povećana proizvodnja rezanog duhana, a smanjena proizvodnja cigareta.

U Federaciji BiH u 2013. godini, u odnosu na 2012. nije bilo značajnog rasta niti pada cijena proizvoda koje domaćinstva kupuju zbog osobne potrošnje. Cijene su u prosjeku niže za 0,2 posto.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, uprkos još uvijek nedovoljno razvijenoj industriji proizvodnje hrane, broj zaposlenih u proizvodnji prehrambenih proizvoda u 2013. godini, u odnosu na 2012. povećan je za 4,6 posto, dok je u proizvodnji pića smanjen za 3,7 posto i duhanskih proizvoda za 5,8 posto.

kaportal.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close