FBiH: Otplata dugova i osiguranje egzistencije administraciji

Novu federalnu Vladu ili pak ovu “aktualnu” koju na aparatima održava u životu predsjednik FBiH Živko Budimir, u svakom slučaju čeka vruć krumpir, kada je u pitanju ovogodišnji proračun koji je opterećen vraćanjem dugova. Isto tako, zbog trenutne teške ekonomske situacije, očekivati je skori rebalans proračuna za ovu godinu.

Podsjetimo, ukupno za vraćanje dugova i pratećih kamata iz proračuna FBiH u u 2013. godini bit će izdvojeno 791,4 milijuna konvertibilnih maraka, što je 35,7 posto ukupnog proračuna. U odnosu na prethodnu godinu ovo je stavka veća za 147 milijuna maraka, što je povećanje za 22,8 posto.

Drugim riječima, na naplatu prispijeva kredit koji je BiH dobila od MMF-a tijekom 2009. i 2010. godine, kao dio tadašnjeg stand by aranžmana, koji je neslavno propao, nakon što je BiH povukla 800 milijuna maraka od ukupno odobrenih 2,4 milijarde maraka.

Tadašnja Vlada FBiH bila je presretna jer je novcem od MMF-a zakrpljen proračun u izbornoj 2010. godini, dok se nisu previše zamarali razmišljanjem kako će se taj novac vratiti nakon isteka trogodišnjega grace razdoblja. Tri godine brzo prođu, a MMF je došao po svoje pare. Bez obzira što je proračun za 2013. veći za 213 milijuna maraka, odnosno 10,7 posto u odnosu na onaj iz prethodne godine, ostali korisnici proračunskog novca neće osjetiti ovo povećanje.

Nakon što se podmire administracija i povjerioci, ostalim korisnicima praktično na raspolaganju ostaje isti iznos novca kao i u prethodnoj godini. U ovom slučaju nije teško zaključiti da je primarna funkcija proračuna FBiH postala otplata dugova i osiguranje egzistencije federalnoj administraciji, piše Večernji list.

Od 2,21 milijarde maraka proračunskih rashoda u 2013. godini, polovina novca, odnosno 50,7 posto odlazi na vraćanje dugova, i plaće i materijalne troškove administracije.

Dok su se proračunski rashodi nekako uspjeli zaustaviti na 2,21 milijardi maraka, ukupni realni proračunski prihodi su znatno manji, 1,79 milijardi maraka. To znači da novu godinu FBiH počinje s rupom od 418 milijuna maraka, što je 18,9 posto ukupnog proračuna, koja će se morati pokriti novim zaduživanjem.

Vlada FBiH računa na novac od MMF, Europske komisije i novo zaduživanje na domaćem financijskom tržištu, kako bi pokrila planirani proračunski deficit.

Realni proračunski prihodi u 2013. godini planirani su vrlo optimistično, jer se Vlada FBiH nada da će ovi prihodi biti za 17 posto, odnosno 263 milijuna veći nego prethodne godine, što i nije baš tako izvjesno, ima li se u vidu ukupna ekonomska situacija koja ne djeluje ohrabrujuće.

Ovoga su, po svemu sudeći, bili svjesni i u Vladi FBiH, ali im je bilo od presudne važnosti da proračun bude usvojen u prosincu, što je bio uvjet MMF-a da BiH dobije sljedeću tranšu kredita.

Tako je već prilikom usvajanja proračuna najavljeno da će početkom 2013. uslijediti rebalans proračuna, što bi moglo dovesti do kresanja proračunskih troškova, u ovisnosti koliko realno bude novca u proračunu. Teorijski gledajući, rebalans bi mogao značiti i povećanje planiranih rashoda, ako se nekim čudom u proračun počne slijevati znatno više novca od planiranog.

Bljesak.info

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close