Helez: Pravo na penziju imat će RVI i demobilisani borci

Vlada FBiH uskoro će završiti prijedlog zakona o povoljnijem penzionisanju vojnih osiguranika FBiH i uputiti ga u parlamentarnu proceduru, rekao je za današnji “Dnevni avaz” Zukan Helez, federalni ministar za pitanja boraca.

Prema njegovim riječima, novina je što se ovim zakonskim rješenjem uvode u pravo 3.000 do 4.000 novih korisnika, a to su ratni vojni invalidi sa stepenom invaliditeta od 60 do 100 posto te demobilisani borci.

– Ratni vojni invalidi imat će, osim invalidnine, i penziju. Ovo će na neki način ispraviti diskriminaciju među boračkom populacijom, jer je sramota da neki RVI ima invalidninu 200 KM, a neko ko je proveo pola godine u ratu te kasnije bio angažiran u profesionalnoj vojsci, da ima viša primanja od njega – navodi Helez.

Tako će prvi put pravo na penziju ostvariti i demobilisani borci koji nemaju vojni čin, odnosno koji imaju “četiri godine ratnog i dvije decenije redovnog staža te 57 godina života.”

Onima koji nemaju 20 godina redovnog staža ovo će biti motiv da ga ostvare da bi mogli imati pravo na povoljnu penziju.

S druge strane, iz Saveza udruženja vojnih penzionara FBiH naglašavaju da ne smije doći do smanjenja dosadašnje visine njihovih primanja te ne podržavaju uvođenje novih korisnika bez osiguranja dodatnih sredstava za njihovu isplatu.

– Tražimo da se visina penzije usklađuje i prati rast penzija po Zakonu o PIO-u. Zahtijevamo od Vlade FBiH da se usvajanje novog zakona o povoljnijem penzionisanju ne stavlja u proceduru bez aktivnog učešća i usaglašavanja svih stavova – istakao je predsjednik Saveza Ahmed Kulenović.

 

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close