Fazlić: Država svakim danom gubi oklijevajući sa privatizacijom

Država svakim danom gubi dok oklijeva u prodaji nekih državnih kapaciteta, kazao je danas direktor Agencije za privatizaciju FBiH Šuhret Fazlić
Upravni odbor Agencije za privatizaciju FBiH predložio je da ove godine bude prodato pet odsto dionica “BH Telecoma”, “Elektroprivrede BiH” i “Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne /HZHB/”, ali za to još nije dobio podršku Vlade FBiH.
“Vlada FBiH treba da razmatra naš prijedlog plana za 2013. godinu, jer ona donosi pojedinačne odluke za svako preduzeće kako regulisati metod, rokove i uslove prodaje državnog kapitala”, naveo je Fazlić.
On smatra da je proces privatizacije u FBiH morao biti završen još prije 10 godina i da je apsurdno da se o tome razgovara u 2013. godini, jer je još 1997. donesena odluka da se ide u privatizaciju.
“Prema našoj analizi 10 preduzeća, kada se uporedi stanje iz 1999. i kraj 2010. godine, ostvarila bi oko 1,12 milijardi KM više od prodaje njihovog kapitala da smo ih tada privatizovali”, naveo je Fazlić.
On ističe da Vlada FBiH, kao većinski vlasnik kapitala, treba da procijeni koliko bi se isplatila privatizacija “BH Telecoma” i elektroprivreda.
Procjenjući stanje na tržištu tokom narednih godina, kaže Fazlić, Vlada FBiH, ako želi da ostvari veću cijenu, treba da preduzme mjere da taj kapital zaštiti i poveća.
“Ovo što se sada radi, ne daje nam za pravo da vjerujemo da je država sposobna ni da zaštiti, ni da unaprijedi, ni da poveća taj kapital”, smatra Fazlić.
Sa aspekta Agencije za privatizaciju FBiH, kaže Fazlić, država svakim danom gubi dok oklijeva u prodaji nekih državnih kapaciteta. “Sva je priča u gazdovanju tih preduzeća i u odnosu države prema tim preduzećima”, zaključio je Fazlić.
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić rekao je da neće doći do privatizacije “BH Telecoma” i “Elektroprivrede BiH”, niti prodaje dijela državnog kapitala u ovim kompanijama, jer je aktuelna Vlada u tehničkom mandatu i ne može da donosi odluke u punom kapacitetu.
“Ideja o privatizaciji maksimalno 10 odsto dionica `BH Telecoma` i dvije elektroprivrede samo je jedan od prijedloga koji se već duže vrijeme analiziraju unutar Agencije za privatizaciju FBiH”, rekao je Nikšić.
On je negirao pisanje medija da vlasti na ovaj načine žele udovoljiti zahtjevima MMF-a, pojasnivši da MMF privatizaciju tih kompanija nikada nije postavljao kao uslov, niti bi se na nešto takvo pristalo.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close