Fashion week Banja Luka: Održana treća noć i izabrani Best Model BiH

Treća noć zasijala je u znaku mnogobrojnih revija, ali i izbora Best Model BiH for Best Model of the World. Zvanice su imale čast da uživaju u prelijepim kreacijama modnih dizajnera kao što su dizajneri sa Tehnološkog fakulteta iz Banja Luke Andrea i Mirjam Šarac, Bojana Markanović, Dragana Telić, Barbara Kos, zatim Tehničkog fakulteta iz Bihaća – Elvira Ćatić i uz reviju modne dizajnerice Svetlane Prolo.

Kolekcija Andree i Mie Šarac nosi naziv „Powerful lady“ i sastoji se iz dva dijela, koji predstavljaju modno putovanje kroz vrijeme krećući od starog vijeka ka novom vijeku prilagođeno modernom dobu. Inspiracija su bile žene koje su u historiji ostavile snažan pečat. To su snažne, uspješne žene, umjetnice, vladarke, ali u isto vrijeme žene svjesne svoje ženstvenosti svega onoga čime ih je bog obdario, a zbog čega je vjekovima žena bila nepresušna inspiracija u umjetnosti. Između žene drevnog Egipta i današnje samosvjesne i samouvjerene suvremene žene nema velike razlike, ona je moć koja vlada.

Kolekcija Bojane Markanović odiše ženstvenošću i dinamičnim stilom, njegujući osobenost i individualnosti svakog modela nudi kasičnost modnih linija prepunih maštovitog šarma koji daje sigurnost u sebe.

Barbara Kos se inspirisala zimom, bojama leda i snijega koji će da preovladavaju u kolekciji. Također u kolekciji će se naći i intenzivnije boje, ali samo kao detalj koji prožima cijelu kolekciju. Svi komadi su urađeni od visokokvalitetnih materijala kao što su vuna, štofovi i svila. Kolekcija je inspirisana klasikom tako su svi komadi odjeće u isto vrijeme i funkcionalni i estetski primamljivi. Kao i do sada kolekciju će da upotpune modni dodaci, točnije nakit i po prvi put torbe i novčanici ručne izrade iz mog modnog studia.

Elvira Ćatić nam predstavlja kolekciju Junk fashion, što znači moda od smeća. Ovo je drugo njezino predstavljanje nakon Sarajeva, ovaj put su modeli više elegantni i boje su svijetlije. Forma modela je oblikovana u jednostavnu formu, kao moda 60-tih. Svakodnevno smeće koje je iskoristila za kolekciju su vreće za brašno, sirovu kafu, najlon vrećice, stare novine, vreće za krompir, čepovi itd… Inspiracija, gdje god se okrenem… svugdje je oko mene, smeće je oko nas. Njena kolekcija je spoj umjetnosti, mode i eko-dizajna.

Svetlana Prole predstavila je zensku kolekciju od 10 modela za sezonu proljeće ljeto 2013. Radni naziv kolekcije ”REZ odkrivanje” predstavljen u pastelnom koloritu (mint plave, bijele,boje lavande, boje srebra…)

“Namjenjena je osobama svjesnim svojih pravih vrijednosti koje uživajući izgledaju potpuno drugačije”, istakla je kreatorica.

A nakon revija održao se izbor Best Model BiH for Best Model of the World. Takmičari su se predstavili u odjeći mnogobrojnih brandova poput Shooter-a, Jeordies-a i Carmen line.
Pobjednici Best Model Bosne i Hercegovine su Alipaša Selimović i Anja Đudurović. Od 1. do 10. decembra boravit će u Turskoj, dok ih finale očekuje 8 decembra.

Na svečanom zatvaranja moci ce se pogledati revije modne kuće Boska, kao i za sve modne sladokusce uživati u late night shopping-u.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close