Fascinantne činjenice o poljupcu…

STRAST I MOĆ USANA

Hormonski vatromet: Fascinantne činjenice o poljupcu…

Ako samo malo zagrebemo po istoriji ljubavi, vidjećemo da je o poljupcu urađeno više istraživanja nego o energetskoj efikasnosti

 


Ljubljenjem se bavi posebna naučna disciplina – filematologija. Poljupcem izražavamo naklonost, obožavanje, poštovanje i ljubav. Ljubimo se da bismo proslavili početak ili označili kraj. Vjerovali ili ne, Kleopatra se nikada nije poljubila sa Gajem Julijem. Prema legendi, poljubac usnama na usne izmislili su tek srednjovjekovni vitezovi, i to ne iz romantično-erotskih pobuda. Momci u helankama su tom metodom, naime, utvrđivali jesu li njihove žene pile sočnu medovinu.

I, šta su naučnici do sada otkrili o poljupcu?

Ljude najviše uzbuđuje ljubljenje u usta, a najmanje ljubljenje prstiju na nogama. Žene misle da su muškarci agresivni svojim jezicima, a muškarci misle da žene ne otvaraju dovoljno usta. Prilikom ljubljenja glavu obično prvo nakrenemo udesno. Ljubljenje za žene ima mnogo veće značenje nego za muškarce. Stimuliše ista područja u mozgu kao bavljenje sportom. Svakim poljupcem se razmjenjuje između deset miliona i milijardu bakterija. Muškarac koji svakog dana poljubi svoju partnerku pri odlasku na posao, živi pet godina duže od onog koji za sobom samo zatvori vrata. Tokom života provedemo 20.160 minuta ljubeći se.

Kratak istorijski prikaz

U istoriji nema mnogo zapisa o ljubljenju i prvim poljupcima. Postoji nekoliko tekstova u svetoj knjizi Indije iz 1500. godine prije Hrista koji govore o strasti i moći ljubljenja.
To, naravno, ne znači da se niko i nikada prije toga nije ljubio, niti da su Indijci bili prvi koji su se ljubili. Sasvim je moguće da su umjetnici i pisci smatrali poljubac neopisivo lijepim da bi ga opisivali.

Poljubac ili ne

Neke vrste životinja se često ponašaju kao da se ljube, ali one se zaista ne ljube. Ovim ponašanjem one čuvaju jedna drugu.

Kružni mišić oka

Nije bitno koga ljubite ili iz kojih razloga, poljubac zavisi od jednog mišića, a to je kružni mišić oka koji se nalazi oko otvora očne šupljine i ispod kože kapaka, a njegova vlakna se pričvršćuju na nastavak gornje vilice. Upravo ovaj mišić kontroliše i oblikuje vaše usne tokom govora i naravno ljubljenja.

Anatomija poljupca

Svako ko se ikada poljubio, zna da se senzacije koje izaziva poljubac ne ograničavaju samo na usta. Kada se ljubite s nekim, facijalni živac prenosi poruke od usta, jezika i lica do mozga kako bi ga obavijestio šta se događa. Mozak, sa druge strane, odgovara i naređuje vašem tijelu da proizvodi oksitocin, koji pomaže ljudima da razviju osjećaj ljubavi, bliskosti i povezanosti.
Poljubac povećava nivo kiseonika u tijelu usljed ubrzanog rada srca, što za posljedicu ima niz zdravstvenih dobrobiti. Tako “ljubilice” manje pate od bolova u glavi, nesanice, bolova u respiratornom sistemu, stomaku, žuči. Treba znati i da kada poljubite neku osobu, dio vaše flore ostaje u njenim ustima i do tri dana. Tokom poljupca udarci srca se penju sa uobičajenih 70 otkucaja na 150 otkucaja po minutu, a 12 kg je težina pritiska između partnera kada naslone usne na usne tokom strastvenog poljupca. Takođe, 12 kalorija je količina koju samo jedan strasni poljubac može da sagori za deset sekundi.

 

Četiri fascinantne činjenice o poljupcu
1. Naše zjenice se prilikom strasnog poljupca šire, što predstavlja jedan od glavnih razloga zašto većina zatvara oči pri dodiru s partnerovim usnama.
2. Tokom čuvenog “francuskog poljupca” muškarac ženi prenosi adrenalin putem pljuvačke.
3. Naučno je dokazano da poljubac može podsvjesno otkriti informacije o genetici osobe koju ljubimo i tako nam nesvjesno pokazati da li je u pitanju ona prava ili onaj pravi.
4. Ženski dah može otkriti muškarcu detalje o njenom reproduktivnom statusu

 

(Nezavisne)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close