Fahrudin Radončić, tri u jedan

Hoće li Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a koji je na vlasti, išaretom dati znak Fahrudinu Radončiću, ministru sigurnosti BiH, da, preko Gorana Zupca i SIPA, preispita rabote Fahrudina Radončića, kvalifikovanog trgovca, nastavnika likovnog vaspitanja i utemeljitelja!?

(Oslobođenje)

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić u prilici je, među ostalim, pozabaviti se Fahrudinom Radončićem, osnivačem i bivšim vlasnikom Dnevnog avaza, intelektualcem koji je Sarajevu, za sada, darivao tri zgrade (Hypo banku, Avaz Tvist Tower i hotel Radon plazu), čovjeku koji je ove godine, s prosječnom plaćom od 1.400 KM, kupio za svoje firme jahtu, džip i avion. Američki automobil kadilak tipa escalade platio je 181.335 američkih dolara, putnički avion 2001 Cessna Citation Bravo 23 koštao je 2,35 miliona američkih dolara, a jahta Sunseeker Manhattan 80 oko 1.300.000 KM. Tim prije što se Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), prije tri-četiri godine, bavila utemeljiteljem Radončićem.

Moja Azra, to je najteže

U međuvremenu, neke su se stvari, glede utemeljitelja, promijenile. Da nisu, utemeljitelj Radončić ne bi mogao postati ministar Radončić. Naime, svoju medijsku imperiju utemeljitelj je prodao (6. jula 2012) bivšoj supruzi Azri, koja nikada nije bila poreski obveznik. Azra, po zanimanju frizerica, ugovorom o kupovini Avaz-roto pressa obavezala se da će 2013. Fahrudinu keširati 67 miliona maraka, a do 2015. da će mu isplatiti puni iznos od 200 miliona maraka, koliko košta Avaz-roto press. Zasad mu je dala pola miliona KM kapare i tako postala vlasnica Avaz-roto pressa, koji izdaje Dnevni avaz. Zli jezici bi rekli kako se radi o pravnoj manipulaciji koja je imala za cilj zaobići ograničenja odredbi Zakona o sukobu interesa koje bi utemeljitelja spriječile da postane ministar. Jer bivša se supruga ne smatra bližim srodnikom.

Nejse! U imovinskom kartonu utemeljitelja Radončića, po njegovom stupanju u politiku 2010, stoji da je tokom 2009. i u prvih sedam mjeseci 2010. godine zaradio približno 27.000 KM! U prosjeku 1.420 KM mjesečno. Na ime dividendi zaradio je oko 500.000 KM. Tada je bio, kažu sudski dokumenti, stopostotni vlasnik firme Avaz d.o.o, registrovane kao Društvo za nekretnine, hotelijerstvo, ugostiteljstvo i trgovinu. Kapital tog preduzeća je 13.920.000 KM. U Radončićevom vlasništvu nalazilo se tada i Društvo za izdavačku i štamparsku delatnost Avaz-roto press d.o.o. Sarajevo, sa kapitalom od 818.150 KM.

Takođe u imovinskoj karti tada je stajalo da je on vlasnik 22 odsto kapitala Grafičko-izdavačke kuće OKO iz Sarajeva, dok su njegove firme Avaz i Avaz-roto press imale po 52 odsto i 17 odsto vlasničkog udjela u tom preduzeću. U vlasništvu Avaza nalazi se i sedam odsto kapitala preduzeća Prosperitet iz Sarajeva. Prijavio je da je vlasnik i kuće od 240 kvadrata (350.000 KM), a njegova “bivša” supruga Azra vlasnica kuće od 250 kvadrata (200.000 KM), ali i zemljišta procijenjenog na 200.000 KM. Imajući na umu gore navedenu godišnju zaradu, utemeljitelj je zaključio da za male pare mnogo radi, pa se odlučio trsiti svega što je osnovao.

No, vratimo se poslu kojega je SIPA počela raditi prije nekoliko godina. Tada je, naime, ustanovljeno da je utemeljitelj Radončić razmjenjivao nekretnine sa svojim prijateljem Naserom Keljmendijem. Za kojeg zli jezici kažu da je kriminalac pa ga je Barack Obama, nasjevši valjda na glasine, stavio na crnu listu. I to baš na dan kad je Zlatko Lagumdžija, šef SDP-a, potpisivao protokol sa Fahrudinom Radončićem, osnivačem Saveza za bolju budućnost, o novoj podjeli vlasti u BiH, pitavši ga a ima li koga predložiti za ministra sigurnosti!?

Išaret je pametnom dosta

Kako god, SIPA je našla i kako je ugledni Keljmendi iz Amerike, i pored izričite zabrane, uvezao tri blindirana džipa i jedan od njih dao prijatelju utemeljitelju. Nadalje, ispitivali su i kako je utemeljitelj Radončić poslovao, ne samo s Keljmendijem, no i sa Miroslavom Miškovićem, vlasnikom Delte M i ministrom Slobodana Miloševića, osnovao partnersku firmu Prezident.

Zanimali su SIPA i krediti koje je vlasnik Dnevnog avaza dobio od Razvojne bake FBiH (22.000.000 KM). Postavlja se, dakle, pitanje hoće li Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost koji je na vlasti, išaretom dati znak Fahrudinu Radončiću, ministru sigurnosti BiH, da, preko Gorana Zupca i SIPA, preispita rabote Fahrudina Radončića, kvalifikovanog trgovca, nastavnika likovnog vaspitanja i utemeljitelja!? Za očekivati je da hoće! Što bi bilo u skladu sa saopćenjem kojim je uredno izjavio da “Goran Zubac i SIPA, kao strateški važna agencija u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma, privrednog kriminala… imaju punu podršku građana BiH i naravno Ministarstva sigurnosti BiH”. Ljubi seka svog mornara!

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close