LifestyleTehnologija

Facebook se odlučio za još radikalniju politiku

Nova pravila se mnogima ne dopadaju, a ovih dana sve su gora…

Mnogi aktivni korisnici Facebooka i vlasnici najpopularnijih FB naloga u BiH su nam se u posljednje vrijeme požalili kako su njihove nekad popularne stranice na ovoj mreži postale gotovo nevidljive ostalim.

“900 mi je doseg, uništava me.” tipična je reakcija takvog korisnika kojim Facebook ovih dana šalje informaciju o smanjenju vidljivosti postova.  Nažalost naš odgovor takvom korisniku može biti samo jedan : Dobrodošli u svijet diktata najmoćnije kompanije na svijetu.

Dosadašnji plan najveće društvene mreže na svijetu Facebook da potisne organski doseg stranica pokazuje se veoma okrutnim. Ovaj put na meti Facebooka našle su se neprofitne organizacije te brojne aktivističke stranice ali i stranice aktivnih pojedinaca. Ovih dana se ta politika još pooštrila. Ljudi su postali gotovo nevidljivi.

Neprofitne organizacije ili pojedinci koji imaju mizeran ( ili nikakav ) budžet za reklamiranje na Facebooku doplatiće zbog gramzivosti Giganta i zbog ekstra profita koji ostvaruje

Ovo je samo početak plana u kojima će Facebook pokušati “zadaviti” javni diskurs te interakciju publike samo da bi i iz neprofitnog sektora ali i nekad popularnih pojedinaca izvukao još koji dolar za svoje dioničare.

Ono što je lukavo savjetovao od aktivnih stranica jeste prebacivanje na “page” pod izlikom da će te tako moći imati kontrolu nad dosegom vidljivosti svojih postova.

Ono što nije rekao jeste da prelazak na “page” podrazumijeva anuliranje dosega i postajanje nevidljivim. Tako su nekada popularni pojedinci i organizacije sa po nekoliko hiljada lajkova postali samo sjena nekadašnje popularnosti.

Facebook je više manje priznao kako je organski doseg postova smanjen na 1-2 %, što znači da, ukoliko neko ima  20000 pratilaca, njih oko 200 biće u prilici da pogleda taj post.

Postoje naravno periodi kada vas Facebook jednostavno izigra pa vas malo pusti, da vam oduška, kada vam dozvoli “koji lajk više”. Ali takav ventil samo je mamac i navlakuša za novi period kada ćete jednostavno morati odriješiti kesu i pristati na njegove uslove. Jer jednostavno svi su na Facebooku.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close