Facebook ima novi patent i neće vam se dopasti

Facebook je ove nedjelje osigurao novi patent koji omogućuje filtriranje spam poruka i uvredljivog sadržaja, pored poboljšanja pretraživanja i još jednog vrlo nezgodnog detalja. Taj detalj je omogućavanje zajmodavcima da na osnovu korisnikovih prijatelja odluče o kreditnom odobrenju.

U slučaju da korisnik u stvarnom svijetu poželi kredit, zajmodavac može da iskoristi Facebook podatke kako bi saznao kakav je kreditni rejting korisnikovih prijatelja na mreži i na osnovu toga odlučio o visini zajma, rate i svega ostalog. Patent je još nejasniji utoliko što Facebook prijatelji ne moraju nužno ni da poznaju druge na toj mreži, a kamoli da im znaju kreditni rejting na osnovu kojeg bi im se mogao računati zajam.

Sreća u cijeloj priči je to što je posredi ‘tek’ patent, a tu su i brojne regulative i zakoni koji bi trebali onemogućiti zloupotrebu podataka.

The Next Web piše kako bi, u slučaju implementacije, mnoštvo korisnika moglo jednostavno napustiti prijateljske krugove online kako im se stvari ne bi računale na negativan način te da je definitivno riječ o mogućnosti koja već debelo ide van ‘zone udobnosti korišćenja’.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close