Evropa će obilježiti 100 godina od Sarajevskog atentata

Vlada Francuske predvodi grupu evropskih zemalja koje pripremaju planetarno obilježavanje 100 godina od Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata, a značajan dio planiranih aktivnosti dogodit će se u Sarajevu, ekskluzivno saznaje “Dnevni avaz”. Glavni grad BiH, kako saznajemo, tokom juna 2014. bit će centar Evrope i svijeta, ali će se aktivnosti nastaviti i tokom cijele godine, s obzirom na to da se 2014. obilježava i 30 godina od Sarajevskih zimskih olimpijskih igara.

Značajna sredstva

Detalji planiranih aktivnosti bit će saopćeni na pres-konferenciji koja će biti organizirana početkom naredne sedmice u Sarajevu, a iznijet će ih francuski ambasador u BiH Rolan Žil (Roland Gilles). Kako saznajemo, još je bivši predsjednik Francuske Nikola Sarkozi (Nicolas Sarkozy) formirao ured čiji je zadatak planiranje i priprema projekata vezanih za obilježavanje početka Prvog svjetskog rata.

Ovo nam je potvrdio i bivši gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, koji je od početka uključen u ovaj projekt. On kaže da je još prije nekoliko mjeseci u Sarajevu formirana Fondacija “Sarajevo srce Evrope”, koju vode Francuzi. Iako će dobiti značajna sredstva od francuske vlade, Behmen kaže da Fondacija usko sarađuje s Briselom kako bi okupila što veći broj zemalja.

Podsjeća da je više od milion Francuza poginulo u Prvom svjetskom ratu, zbog čega ova zemlja ozbiljno doživljava obilježavanje godišnjice Sarajevskog atentata. Behmen, koji je i počasni član ove fondacije, potpisao je saglasnost da Fondacija u svom nazivu sadrži ime glavnog grada BiH, a počasni predsjednik je aktuelni ambasador Francuske u BiH.

– Tokom juna 2014. godine događat će se veliki kulturni sadržaji. Pojavit će se i asovi “Tour de Francea”, Olimpijade, odnosno brojna poznata imena iz svijeta sporta, zatim kulture, ugledna kazališta… To je vrlo ozbiljno. To nije komemoracija. Sve će odisati kulturom. Iduće godine Sarajevo će biti raskrsnica kultura. Evropski parlament je čak predložio da Sarajevo bude evropska kulturna prijestonica. Ali komisija je to odbila uz obrazloženje da BiH nije članica Evropske unije – kaže Behmen.

Najveći sukob

Inače, Sarajevski atentat poslužio je kao povod za izbijanje Prvog svjetskog rata, do tada najvećeg u historiji čovječanstva.

Naime, Gavrilo Princip, član tajne organizacije “Mlada Bosna”, izvršio je atentat na austrougarskog prestolonasljednika i nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju 28. juna 1914. godine u centru Sarajeva.

Bečka filharmonija u Vijećnici

Vijećnica: Prenos koncerta na globalnim televizijskim mrežama

 

Alija Behmen kaže da je već potpisao ugovor s Bečkom filharmonijom, koja će naredne godine, najvjerovatnije u junu, nastupiti u sarajevskoj Vijećnici.

– Koncert će prenositi evropska zajednica televizija, odnosno moći će ga gledati građani skoro svih zemalja u Evropi – kaže Behmen.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close