LifestyleZdravlje

Evo zašto mobitel ne treba da nosite sa sobom u WC

Svi smo bar jednom sa sobom u WC ponijeli mobilni telefon, a da nismo bili svjesni koliko je to zapravo loše. Prije svega, odlazak u toalet sa mobilnim telefonom je loša navika kojom možete sebe i druge da zarazite salmonelom, ešerihijom i drugim bakterijama, piše B92.

Glavni problem nastaje ukoliko obrišete sebe, dodirnete vodokotlić, a potom i telefon prije nego što operete ruke. Zanimljivo je da i ako ostavite telefon pored sebe, on može da bude izložen bakterijama. Ukoliko ipak ne želite da se odreknete navike odlaska u WC sa mobilnim telefonom, zdravstveni stručnjaci savjetuju da barem preduzmite određene mjere.

“Dok sedite na WC šolji držite mobilni u desnoj ruci. Kada želite da se obrišete, telefon prebacite u lijevu ruku, desnom se obrišite i pustite vodu. Potom iznesite telefon (koji se i dalje nalazi u lijevoj ruci) i tek onda se vratite i operite ruke”, posavetovala je doktorka Lisa Okly, ekspert za higijenu i dodala da je veoma važno da vodite računa o tome šta dodirujete.

“Ukoliko odmah nakon vršenja nužde i brisanja uzmete mobilni telefon, ne treba ni da se potrudite da operete ruke jer sve bakterije koje ste prenijeli na telefon, ponovo će vam se naći na rukama. To mogu da budu vaše bakterije, ali i tuđe odnosno prethodne osobe koja je koristila toalet”, zaključila je doktorica Okly.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close