Kultura

Evo zašto djeca u BiH najčešće napuštaju školovanje

JEDNIMA SE NE UČI, DRUGI ODLAZE DA BI RADILI Evo zašto djeca u BiH najčešće NAPUŠTAJU ŠKOLOVANJE

Djeca u BiH koja napuštaju školovanje najčešće to urade iz nezainteresovanosti za obrazovanje, zbog izostanka podrške roditelja, materijalnih problema, zbog preseljenja, pa čak i zbog potrebe da rade da bi preživjeli.

Takva djeca, kao i ona koja neredovno pohađaju školu, imaju i lošiju sliku o sebi od ostale djece i mladih, pokazalo je istraživanje o razmjerama i uzrocima napuštanja obrazovanja u BiH, koje je krajem prošle godine provela organizacija „Save the Children“ u saradnji sa Udruženjem žena „Una“ iz Bihaća i Omladinskim centrom „Vermont“ iz Brčkog.

Istraživanje je urađeno u Bihaću, Bijeljini, Brčkom, Bužimu, Cazinu, Prijedoru, Srebreniku i Velikoj Kladuši, a pokazalo je i da su djeca koja redovno pohađaju školu zadovoljnija njome nego djeca koja je neredovno pohađaju, kao i da su osnovci značajno zadovoljniji školom od srednjoškolaca. Pokazalo se, takođe, i da djeca češće napuštaju srednju nego osnovnu školu.

– Djeca koja češće napuštaju obrazovni sistem dolaze iz socijalno ugroženih porodica u kojima niko ne radi, porodica koje žive daleko od škole, te iz porodica u kojima vlada nasilje i u kojima su djeca zanemarena – navode autori ovog istraživanja koje je urađeno u sklopu projekta „Osnovno pravo na obrazovanje za svu decu u BiH“.

Cilj ovog projekta je da se utvrde stope i uzroci ranog napuštanja školovanja u BiH, kako bi se ta pojava sprečavala. Autori istraživanja, koje je predvodila profesor psihologije Univerziteta u Banjaluci Ivana Zečević, ističu i da brojna istraživanja ukazuju na to sa kakvim se poteškoćama susreću mladi ljudi koji nemaju završenu osnovnu, ali i srednju školu.

– Ova grupa mladih predstavlja riziko grupu za brojna antisocijalna ponašanja i socijalnu isključenost, kao i za mnoštvo problema sa mentalnim zdravljem. Takođe, oni se suočavaju sa problemom teškoća pri zapošljavanju i nemogućnošću napredovanja u poslu koji obavljaju zbog nedostatka kvalifikacija – ističu autori, dodajući da je rano napuštanje školovanja opasna odluka sa ozbiljim posljedicama.

Oni su primjetili i da je agresivnost u ponašanju prisutnija kod djece koja neredovno pohađaju osnovnu školu ili je uopšte ne pohađaju, kao i kod srednjoškolaca.

Po podacima nadležnih u RS, osnovne škole napusti prosečno oko 40 učenika godišnje, uglavnom kada navrše 15 godina, dok srednje škole napusti jedan do dva odsto učenika.

Stručnjaci dodaju da veliki problem u vođenju adekvatne statistike čini registrovanje djece koja promjene mjesto boravka, s obzirom na to da se školi iz koje se ispisuju ne dostavlja podatak o tome da li i gdje ona nastavljaju obrazovanje.

Neka djeca u BiH se i ne upisuju u školu

– Posebnu riziko grupu koja napušta obrazovanje u BiH predstavljaju deca koja imaju teškoće u razvoju, ali ponekad se i ne upisuju u škole. Pored njih, školu ponekad ne pohađaju i deca povratnici, jer njihovi roditelji dovode u pitanje adekvatnost obrazovanja na jeziku koji im nije maternji. Jednu veliku grupu dece pod rizikom da se ne upišu u školu ili da je napuste čine deca romske populacije – navodi se u istraživanju.

Srpska info

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close