Evo šta se dešava u našem organizmu kada smo zaljubljeni

Ljubav je jedna od najjačih droga

Od svih osjećanja koje čovjek može da iskusi ljubav je, bez premca, najmoćnije od svih.

Ništa u životu ne može biti toliko inspirativno, zastrašujuće i prosto nevjerovatno u isto vrijeme kao ljubav. Zanimljiv je i podatak da se ne mijenjaju samo naše misli kada volimo nekoga nego se mijenja i celo telo.

A evo i kako.

Dopamin je hemijska supstanca koju naš mozak povezuje sa osjećajem zadovoljstva. Sa druge strane, ova supstanca je tijesno povezana i sa osjećajem zavisnosti, pa otuda i ne čudi što se u mnogim pjesmama osjećaj zaljubljenosti poistovećuje sa opijenošću ili uticajem narkotika.

Ljubav je možda i jedna od najjačih droga, sa te strane gledano. Prema riječima dr. Helen Fisher kada nam se neko dopadne svu pažnju usmjeravamo prema njemu upravo zbog pojačanog lučenja dopamina.

Noradrenalin je, sa naučne strane gledano, odgovor na ono što nazivamo leptirićima u stomaku, jer upravo ova hemijska supstanca šalje signale srcu da pumpa više krvi nego što je to slučaj kada je organizam u opuštenom stanju.

Oksitocin umanjuje stres, a najprisutniji je u organizmu tokom ljubljenja i grljenja.

Iako se testosteron obično vezuje za muškarce, ovaj hormon se luči i kod žena, samo što se tada u njihovom organizmu povećava i lučenje estrogena kako bi se uspostavila ravnoteža.

Kao što je poznato ovaj hormon se luči tokom seksualnog odnosa.

Glavni histokompatibilni kompleks ili MHC, koji se nalazi u sklopu DNK, je odgovoran za onu čuvenu izreku da se suprotnosti privlače.

Prema najnovijim istraživanjima, čovjek može da osjeti različit MHC kod drugog ljudskog bića, tako da se u tome nalazi kjuč privlačenja različitosti.

I na kraju, čuveni feromoni o kojima se zna mnogo. Miris igra veliku ulogu u seksualnoj privlačnosti i razlog je zbog kog žene vole da nose majicu svog dragog.

Autor: (Mi. K.) – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close