Evo od čega nas štiti aspirin

Podaci istraživanja pokazuju kako najmanje 20 posto žena starijih od 55 godina svaki dan uzima lijek protiv bolova kako bi umanjile rizik od bolesti srca. Sada pak sve više dokaza upućuje na to da ta navika, u malim dozama, može imati višestruke pozitivne posljedice za mlađe žene; od sprečavanja više vrsta karcinoma, zaštite mozga pa sve do zdrave trudnoće.

“Sa svim tim prednostima, uzimanje dnevne doze aspirina čini se kao dobar potez. Možda. Važno je imati na umu kako je aspirin lijek i da sa sobom donosi razne posljedice”, kaže doktor Eric Jacobs iz Američkog udruženja za rak.

Evo šta bi sve trebalo da znate prije nego što počnete da redovno uzimate aspirin:

Povezanost aspirina i sprečavanja tumora uključuje i karcinom dojke. Jedna nedavna studija pokazala je da aspirin usporava rast i širenje ćelija raka, a testovima je utvrđeno kako uspješno smanjuje karcinom kod miševa. Drugom studijom otkriveno je da svakodnevno uzimanje male doze aspirina kod ograničene grupe žena umanjuje rizik raka i do 30 posto.

Prethodne studije povezale su uzimanje aspirina sa smanjenim rizikom oboljevanja i od drugih oblika karcinoma.

Melanom

U studiji se pokazalo kako redovno uzimanje aspirina kod starijih žena umanjuje rizik od oboljevanja od raka kože, a što je razdoblje uzimanja lijeka duže, to je rizik manji.

Gastrointestinalni karcinom i karcinom debelog crijeva

Istraživanja pokazuju da svakodnevno uzimanje aspirina može smanjiti rizik oboljevanja i za 38 odsto.

Karcinom jetre, jajnika i raka glave i vrata

Učestalo uzimanje aspirina pokazalo se povezanim s umanjenim rizikom oboljevanja od ovih vrsta karcinoma.

Doktor Jacobs ta otkrića naziva ‘obećavajućim’, iako upozorava kako su ti podaci prvenstveno stigli od privatnih istraživanja, a ne iz kliničkih ispitivanja, piše womenshealthmag.com.

“Sposobnost aspirina da umanji rizik oboljevanja od karcinoma najvjerovatnije leži u njegovoj sposobnosti da zaustavi upalu koja je povezana s rastom ćelija karcinoma”, kaže Rendal Staford, profesor medicine na Univerzitetu Stenford. Druga teorija je ona da aspirin blokira stvaranje materija koje čine krvne zrnca ljepljivima.

“Aspirin blokira ‘aktivaciju’ pločastih ćelija, koje inače pomažu rastu tumora”, kaže doktor Jacobs.

Mozak i bebe

Naučnici su tokom istraživanja ženama davali memorijske i spoznajne testove, a zatim su iste osobe testirali pet godina kasnije. Istraživanja su pokazala kako redovno uzimanje malih doza aspirina omogućava bolje ostvarivanje rezultata na tim testovima. Prethodna istraživanja pokazala su kako svakodnevno uzimanje aspirina smanjuje oboljevanja od Alchajmerove bolesti za čak 55 odsto.

“Najvjerovatnije aspirin smanjuje upalu u području mozga koje je zaduženo za stvaranje i pamćenje uspomena, ali takođe može da zaustavi razgradnju proteina koji uzrokuje plak – jedan od simbola Alchajmera“, kaže Darma Sing Khals, predsjednica Udruženja za prevenciju i istraživanje Alchajmerove bolesti.

Naučnici takođe tvrde kako uzimanje male doze aspirina (normalna doza bi bila prejaka), prije i za vrijeme trudnoće, može da poveća šanse za začećem i olakša sam porođaj. Donna Johnson, specijalista fetalne medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Južnoj Karolini, kaže kako svakodnevna mala doza aspirina može da umanji rizik od preranog porođaja i spriječi preeklampsiju.

Oprezno s uzimanjem aspirina

Bez obzira na sve prednosti, svakodnevno uzimanje aspirina ima svoje rizike. Čak i male doze u manjoj mjeri povećavaju rizik od krvarenja – od malih posjekotina koje u tome slučaju mogu jače krvariti pa do krvarenja u mozgu. Osim toga, aspirin može neke antidepresive učiniti manje učinkovitim i može pojačati napade kod astmatičara.

Uz sve rizike, napominju stručnjaci, svakodnevno uzimanje aspirina svakako bi trebalo uzeti u obzir i posavjetovati se sa ljekarom, posebno ako u porodici postoje slučajevi kardiovaskularnih bolesti, raka debelog crijeva ili demencije.

 

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close