Korupcija vlada u FBiH

Glavni federalni revizor Ibrahim Okanović, komentirajući informaciju da su 232 miliona KM u FBiH prošle godine podijeljena netransparentno i nezakonito, ocijenio je u razgovoru za “Dnevni avaz” da je u FBiH na sceni korupcija u najotvorenijem obliku!

Hitne mjere

U najkraćem vremenu mora se promijeniti način dodjele ovih sredstava i njihovog trošenja, i to pod adekvatnim i pouzdanim nadzorom Parlamenta ili nadležnih nadzornih  institucija – kazao je Okanović za naš list.

Govoreći o reviziji koja se privodi kraju, Okanović ističe da su najznačajniji propusti konstatirani kod institucija koje troše znatna javna sredstva. Napomenuo je da se propusti ponavljaju duži niz godina, a da institucije ne poduzimaju adekvatne aktivnosti na otklanjanju utvrđenih grešaka i nedostataka.

– Ako uspoređujemo s proteklim godinama, procjenjujem da se stanje pogoršalo. Više puta sam isticao da sve ovisi o odgovornosti imenovanih zvaničnika i njihovog upravljanja institucijama na čijem su čelu. Nažalost, svijest većine izabranih dužnosnika još nije dosegla potrebnu razinu da je to javni novac svih građana ove države te da su im dužni pokazati kako i u koje svrhe ga troše – naglasio je Okanović.

On je istakao kako ga ne iznenađuje činjenica da do sada nije zabilježen slučaj da je neko, nakon što je tri puta uzastopno dobio negativno mišljenje revizije, snosio bilo kakve sankcije ili posljedice. Naprotiv, tvrdi glavni federalni revizor, ima slučajeva da je ova činjenica bila uzlazna stepenica za drugo, bolje i veće unapređenje, odnosno bolju poziciju u vlasti.

Bez odgovora

Svima je, očigledno, postalo normalno da Ured za reviziju ukazuje na kršenje Zakona o javnim nabavkama BiH, i da se u tom kontekstu ništa ne poduzima kako bi bio ispoštovan ovaj zakon. Tome ide u prilog činjenica da do sada niko nije odgovarao pred nadležnim organima za propuste u svom radu i nezakonito ponašanje. Složit ćete se sa mnom da nekažnjavanje znači odobravanje – rekao je Okanović.

Dodao je kako ga ohrabruje činjenica da je Vlada FBiH donijela Opći plan u borbi protiv korupcije, čijim donošenjem pokazuje odlučnost da nastavi aktivnosti na odgovornijem i efikasnijem radu izvršne vlasti.

Lijanovićeva sredstva najmanje otišla za poljoprivredu

Upitan da prokomentira izjave dopremijera FBiH Jerka Ivankovića Lijanovića (NSRzB), koji je revizore optužio da su pristrasni, Okanović je kazao da stoji iza svakog od revizora zaposlenog u Uredu za reviziju institucija u FBiH i garantira za stručnost, objektivnost, neovisnost i odgovornost.

– Ali, nisam iznenađen izjavom ministra Lijanovića, ako pratite njegove izjave, a bilo ih je i previše, u posljednje vrijeme, znam da su sredstva koja je podijelio kao pomoć poljoprivredi, kako i sami poljoprivrednici tvrde, najmanje otišla u poljoprivredu – istakao je Okanović.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close